zaterdag 28 augustus 2021

----tienduizend

                    elders meer
     De Partij voor de Dieren moet het idee van een miljoen huizen erbij loslaten. Althans in Nederland; elders is er nog plek genoeg en kan onze kennis benut worden om de omgeving groen te krijgen. Rond 1900 had Egypte een tien miljoen inwoners en thans honderd. Die grotendeels afhankelijk zijn van amerikaans graan. Als de toevoer stopt zal er hongersnood ontstaan. 
Kijk onderwijl eens bij eb op het strand van Zandvoort: tussen de zee en de gedateerde bebouwing is ter plekke van de telkens afgebroken en weer opgebouwde strandtenten genoeg ruimte voor een paar kilometer moderne architectuur; hier en daar van meer dan tien verdiepingen met studio's voor tienduizend minimale huishoudens. Onderin horeca, recreatie, een bad met zeewater, al vroeg in het jaar door de zon verwarmd. Dat spaart landbouwgrond en bestem drooggemaakt gebied achter een opgespoten heuvelrij tussen Almere en Hoorn, met volksbuitens bij baaien, tot aan Lelystad voor groot wild. Waarom meer mensen en voor dieren minder ruimte? IJsselmeer en Markermeer zijn overmatig groot voor vogels en vissen en thans weinig aantrekkelijk voor zeilers.
Net als Amsterdam heeft Zandvoort geen bekwame bouwmeester en niet het recht op de blauwe vlag vanwege de honden op het strand. Vergeleken met middeleeuwse stedebouw zijn er in de bebouwde kom tal van lege onnutte lapjes grond. Nu zijn er betere oplossingen dan verdichting van de Randstad plus periferie zoals remigratie en emigratie, eventueel geldelijk te stimuleren en schaf vooral het dubbele paspoort af want dat is zwaar discriminerend voor wie maar in 1 land terecht kan. In ruil voor permanent verblijf van bijna een miljoen marokkanen in de Benelux zou NL tegenover de Canarische eilanden een tienduizend vierkante kilometer kale woestijngrond kunnen eisen om er een metropool onder eigen wetgeving te stichten met zwemmen in de grachten en rondom groen gedrenkt in afvalwater voor recreatie, tuinbouw, wetenschappelijk onderzoek en uiteraard voor het wild. Vergroting van het Rijk dus, want voor hetzelfde geld dat die verdichting in Nederland kost, inbegrepen infrastructuur en toename files omdat niet alle wegen verbreed kunnen worden, zijn er ginds drie prachtige steden mogelijk, waarvan de tweede weg te geven is aan de West-Saharanen en de derde aan Marokko. Dat is gunstig voor een wijde omgeving en prima ontwikkelingshulp zonder extra geld.
Desondanks behoeft Zandvoort opkalefateren aan de zeekant en daarin passen vele duizenden woonplekken. Op 3 x 3 kilometer bij de zuidpier van IJmuiden is ook heel veel mogelijk. Met doortrekking van de spoorlijn waar nu auto's rijden en parkeren. Een kleine tolweg hier volstaat.
Aankondiging van zulke plannen, uit te voeren door een overheidsconsortium en niet door op centen beluste projectontwikkelaars zal een prijsdalend effect hebben op de huidige woningmarkt. Het probleem is niet gebrek aan architecten of bouwvakkers maar aan goede selectie van leidinggevenden. Legio zijn er beluste doch minder geschikte vriendjes.

In Noord-Nederland kan een Eemsstad verrijzen als motor om de regionale welvaart te stimuleren. Met hierheen verplaatst vliegveld Eelde en veerboten naar Denemarken en het voor eco-toerisme te vergroten Rottum. Schrijf een prijsvraag uit voor nieuwe groninger architectuur met accent op meer bouwlagen gelijk op het zwitserse platteland. Meervoudige panden dus naast de resterende kleine arbeidershuisjes en de kolossale behuizingen der vroegere hereboeren. Hier echter geen opvang uit overig Nederland of voor asielzoekers maar leidend tot iets kleinere dorpen waaruit de middenstand verdween en die zich nieuw kan concentreren. Ook op collectieve wijze in plaats van afromend zoals Albert Heyn; waar men in Delfzijl met de grootste vestiging der provincie allerminst trots op hoeft te zijn.

Geen opmerkingen: