vrijdag 15 oktober 2021

staatsschuld

      u doet niets?
             De NRC verschaft onvolledige informatie over de staatsschuld. Andere media idem. Dat doen de redacteuren waarschijnlijk met opzet -ze dringen betere analyse weg uit hun hoofd- om zichzelf als bovenmodalen niet te schaden. Hoe groter de staatsschuld des temeer vangen de rijken aan rente; de kloof wordt groter.
Om staatsschuld te delgen, onevenwichtigheid in het economisch verkeer te verminderen, volstaat het afpakken van geld of te gelde maken van bezit der welgestelden, de miljardairs natuurlijk voorop. Die horen immers niet op een sociale planeet waar de meerderheid redelijke, billijke verdeling van macht en geld voorstaat.
In Nederland is er bovendien de goede mogelijkheid om de aftrek pensioenpremie -met effect van overhevelen uit de zakken van laagbetaalden naar wie al genoeg hebben- op te heffen met terugwerkende kracht. Dan verdwijnt de staatsschuld, kan de gelijkelijk verdelende AOW met honderden eurootjes per maand omhoog met verkleining van de financiële verschillen en blijft er nog genoeg over om de grote ondernemingen te collectiviseren. Bijvoorbeeld kunnen de managers van Albert Heyn evengoed presteren voor een collectieve winkelketen in plaats van voor hebzuchtige aandeelhouders. Dat lijkt ook gunstig voor boer en klant.
Maar wij hebben- en verzetten ons er niet tegen zoals gemakkelijk genoeg middels een algemene staking- regering en parlement van allemaal veelverdieners. Haal uw schoolgeld terug of beter ontsla de slechte onderwijzers en professoren die dit niet melden. En de hollandse Justitie schendt zoals gewoonlijk onze gelijkwaardigheid, vastgelegd met non-discriminatie regels en in de preambule van de Verdragen der Europese Unie. Brutaalweg staan de rechters toe dat sommigen op grond van afkomst tonnen uit de Schatkist krijgen en de minister-president laten ze zijn gang gaan met het baantjes-carrousel.
In zo'n piramidale maatschappij past een flinke dosis staatsschuld wel.

Geen opmerkingen: