geld delven voor nieuwe opbouw
Anders dan bij een overstroming of oorlogsschade kunnen de groningers putten uit mogelijk een honderd miljard euro voor heropbouw van door de aardgaswinning geteisterde gebieden. Namelijk zoveel zou er nog aan gas in de bodem kunnen zitten. Er valt wel stevig te bouwen in streken met aardbevingen. Dwars door Nederland loopt het verlengde van de Noordzeeslenk met waarschijnlijk een breuk onder het Amsterdamse. Het Gooi is mogelijk behalve door glaciale werking ook een horst, opgeheven naast die slenk. Loodrecht op hoofdbreuken staan veelal kleinere dwarsbreuken, misschien zo eentje langs de noordelijke Veluwerand. Die slenk loopt door tot aan de Middellandse Zee, zij het met verschuivingen. Door variërende aangroei van de oceaanbodem draaien de Britse eilanden mogelijk iets tegen de klok in met o.a. opheffing van de Ardennen en verwijding van de Noordzeeslenk. Aardbevingen in west-Nederland kunnen voorkomen. Merk op dat het rivierenstelsel hier zich bij de breuken aanpast, subsequent heet dat.
Wie rekent uit hoe de groningers de beste oplossing voor de aardgasperikelen kunnen krijgen?
Er valt aan te bevelen om niet lager dan tien meter boven naburig groot water te bouwen.
Amsterdam, 25 september 2021
Groninger Bodem Beweging,
Nu de prijs van aardgas sterk gestegen is rijst de vraag voor hoeveel miljard er nog in de bodem van Groningen zit. Zou dat bij winning voldoende zijn om alle panden met aardbevingsschade door nieuwe of geheel gerestaureerde behuizingen te vervangen? Er kunnen zo wellicht complete nieuwe dorpen ontstaan op bijv. terpen met grotere woningen waarin ook plaats is voor bedrijvigheid en grootouders, alles onder fraaie nieuwe architectuur.
In een autonoom landsdeel Noord zal men gemakkelijker zelf kunnen beslissen over aanwending van de opbrengsten van aardgas. Daar er besloten was om de winning stop te zetten kan de NAM met o.a. Shell geen aanspraak meer maken op het gas. Dat schept gelegenheid om het zelf te beheren, al dan niet in de grond of eruit gehaald.
Een globale berekening kan meer duidelijkheid scheppen.
p.s. Op de hoek van Eems en wad is een nieuw stadje mogelijk voor plm 50.000 inwoners of meer indien met universiteit. Deze laatste met les in het nederlands nu de andere universiteiten eigenlijk beter passen in Engeland. Hierheen valt bovendien vliegveld Eelde te verplaatsen en (cruise)veerdiensten naar Denemarken met aansluitend 400 km sporen richting Londen leveren goede werkgelegenheid op.
De omliggende dorpen verliezen doorlopend middenstand en culturele voorzieningen welke de nieuwe stad kan compenseren.
Voor de provincie is het waarschijnlijk ook gunstig om Stadskanaal, Veendam en Winschoten een nieuwe Centrale Plek te geven ter hoogte van de afbuiging van de spoorlijn bij Zuidbroek. Misschien dat er van komende aardgasbaten hiertoe nog overblijft.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten