maandag 4 juli 2022

een goed boek bespaart enorm op de kosten van onderwijs

                                  Gewone mensen zijn specialisten in het bakken van brood en noem maar op. Zij beschikken daarbij over een uitgebreid vakjargon. In de eigen moedertaal en niet zoals tegenwoordig op de hollandse universiteiten tegen de wet in met het bezigen van steenkoolengels. De woordenschat van de nederlandse taal is zeer omvangrijk en biedt nauwkeurige uitdrukkingsmogelijkheden, waar kennis van een vreemde taal doorgaans niet tegen op kan. Of dat op schrift gebeurt met pannekoek of kinderenwagens is niet erg belangrijk als je de Internet corrector inschakelt nadat deze beter geprogrammeerd wordt. Het engels ontstond als ratjetoe, het nederlands heeft zeer oude wortels met in de prehistorie waarschijnlijk de mogelijkheid om nieuwe woorden te vormen voor dingen of opkomende begrippen. Door bijvoorbeeld in drie-letter woorden de klinker te kiezen voor vorm, de beginconsonant voor scherpte van begrenzing en de slotmedeklinker misschien voor bewegingstoestand. Zo hebben we nog in Terapel pel met hierop nadruk, weergevend een lichte bolling in het landschap nabij de Westerwoldse A. 
De wet gebiedt onderwijs in het nederlands maar ook de rechter kijkt welwillend!? even de andere kant op als pseudo's zich wetenschappelijker en naar hun mening daardoor hoger wensen voor te doen. Van de meesten krijg je matig tot slecht brood voor je geest. Buitenlandse jongeren kunnen als ze dat willen in een mum van tijd nederlands leren en haal binnen wie in eigen land onvoldoende kansen krijgt op voortgezet onderricht. Niet zozeer amerikanen die op de eigen topuniversiteiten geen plaatsje wisten te bemachtigen. Da's niet goed voor het niveau in de groep.
De misstand wordt vergroot door afsluiting van universiteiten en faciliteiten voor gewone mensen. Men beweert dat dit nodig is vanwege het geld, maar dat is onzin. De stiekeme bedoeling is om gewoon zelf hoger te lijken dan de medemensen. Daarom is de top der universiteiten weg te sturen en te vervangen. Vooral op de VU waar atheïsten de universiteit ontstalen aan de christelijke achterban en het jonge volkje niet meer ingelicht wordt over het Nieuwe Verbond (Nieuwe Testament), gebracht door de Messias, dat onze status verhoogt van knechten tot kinderen, alles poëtisch uitgedrukt. Vooral op de UvA waar ze bij de toegangsweg een standbeeld hebben staan voor een Wilhelmina die niet wou weten van onze gelijkwaardigheid en die van de Indiërs. Ze komen daar ook niet toe aan de Republiek waarin jij dan toegang krijgt tot dat grote gebouw op de Dam. Dat moet toch net als de universiteit een broedplaats worden voor verbeteringen in de samenleving waaraan ieder kan bijdragen.
Het hoger onderwijs kan trouwens de helft goedkoper door onnodige professoraten voor vriendjes te schrappen. Laat men toch een boek schrijven dat honderd vorige achterhaald en overbodig maakt. Studenten krijgen zo meer tijd voor nuttig en vormend werk zoals helpen bij de oogst. En natuurlijk op de universiteit de boel zelf schoon houden in plaats van "minderen" ermee op te zadelen. Meent u dat de personeelstekorten grotendeels larie zijn? Je huis staat immers al vol genoeg met producten en de bieb met boeken. Maar waarnaar grote vraag dan volgt is bediend worden: Op het terras, in de zorg, met adviseurs als je eigenlijk ongeschikt bent voor je baan. Oh, wat is het toch handig en fijn om zo'n negerjongetje in huis te hebben dat de gasten thee met een chocolaatje presenteert. Hoeft niet veel te kosten hoor, want pa ginds verdient misschien 1 of 2 euro per dag en een kind hoort toch niet meer te krijgen dan zijn vader. 

verklarend woordenlijstje

bollend                          convex
onderwijs                     educatie
raadgever                     adviseur
top                                 management
personeel                     employees
wortels                         roots
Het is me wat              It is me what
enz.

Geen opmerkingen: