maandag 11 juli 2022

tijd voor beter economisch inzicht

                             Een drie keer hogere prijs voor vlees en melk valt door de meeste huishoudens gemakkelijk te compenseren door een minder grote, minder zware, minder energie vergende, minder dure auto te nemen. Reken dit na. Het maakt weer kleinere boerderijen mogelijk met meer zorg voor de dieren en het kalf kan bij zijn moeder blijven. Merk op dat het bij mensen strafbaar is om een kind weg te houden van de moeder anders dan met een grondige reden. Daarom moeten de voor "vluchtende" kinderen verantwoordelijke ouders en hun staat opgespoord worden. Dieren hebben ook gevoel.
De nederlandse betalingsbalans is positief mede door de grote export van producten uit de bio-industrie. Dat kan achterwege blijven door met technische kennis meer auto's, treinen en wat al niet te maken. Dan verdwijnen loonbelasting en sociale premies niet in vreemde schatkisten ofwel mag een hier gefabriceerde auto voor de overheid e.d. nominaal duurder zijn dan een geïmporteerd voertuig. Haal de bezorgjongen van de fiets en geef hem opleiding. En stuur hoogopgeleide Indiërs terug want in eigen land verschaft dat werkgelegenheid in de kring rondom hen.
Het is niet meer als voorheen toen er aan handel op de hollandse stapelplaats heel wat werk en dus inkomen vast zat. Het Internet draagt sterk bij aan directe contacten en de container hoeft alleen maar even overgeladen worden. De huidige minster van Economische Zaken laat weinig van zich horen en schijnt niet bewust te zijn hoe voor goede toekomst te regelen. Wie wil ontkennen dat er buiten de politieke partijen bekwame bewindslieden te vinden zijn, zoals art 3 van de Grondwet ook bedoelt? Er is wel technische kennis en kapitaal voorhanden om zelf meer hoogwaardige industriële producten te maken maar het schort dikwijls aan organisatie en Den Haag stuurt nauwelijks. Daar laat men Albert Heyn jeugdigen uitbuiten, hoewel die bij het vakken vullen evenveel presteren als een volwassene. Hen kan toch aanvullend spaargeld toegekend worden? En op te goedkope producten uit lagelonenlanden valt toeslag te innen voor gindse AOW. 
Het huidige kabinet is typisch rechts: pro groei van bevolking en steden met veel goedkope arbeidskrachten in een piramidale maatschappij. Met de bazen comfortabel hoog daarin en nieuwe verkiezingen die zouden kunnen leiden tot verandering afhoudend. Van het soevereine volk steunt thans slechts een derde Rutte & Co; hoe rijmt dat met echte democratie? Maar zij hebben de media mee, worden daarin niet weggeschreven.

Geen opmerkingen: