donderdag 21 juli 2022

een Rijksplan

Alweer wordt voor een overbodige en dure tunnel gekozen door partijen niet al te deskundig maar met relatiebelangen. In Rotterdam werd het zicht op Europa's belangrijkste rivier aan de treinreiziger onttrokken. Die kan ook geen blik werpen op het interessante vliegveldlandschap van Schiphol, hoewel een paar viaducten volstaan hadden. Den Haag is verstoken van een belangrijke spoorlijn met voor weinigen maar een beetje tijdwinst. Bij bundeling van stoptreinen valt de capaciteit van een spoorlijn flink te vergroten. Dat geldt ook bij station Amsterdam-Zuid en nieuwe politiek moet toch zijn minder heen en weer, minder heen en weer. Als in Zuid de boel ondergronds gaat zie je niets van de hoge gebouwen waarmee men status denkt te verkrijgen. Tram en bus hebben de haltes aan de verkeerde kant van het station met tot gevolg veel geloop door het station van lieden die niet met de trein gaan. Een mooie boogbrug met roltrappen en overkapping maakt de vreselijk dure extra onderdoorgang overbodig. (Denk eens aan een houten piramide boven het bestaande station met berggeiten op het dak en binnen allerlei sociale ruimtes). Wie hebben er eigenlijk belang bij het ondergronds brengen van spoor en weg daar, behalve de betonbaronnen? Ook asfalteerders en tegelleggers kunnen er wat van! Merk op dat de Zuid-As deels bestaat bij belastingontwijking en architectonisch weinig voorstelt. Sociaal en cultureel ook al niet. Nabij het Centraal Station is nog een zee van ruimte die wellicht weldra ontdekt wordt. 
Heeft zulke slechte planning als oorzaak het niet willen weten van art 3 der Grondwet en in plaats van deskundigen te zoeken vriendjes mooie baantjes geven? Dat zie je ook op de universiteiten met allerlei rare professoraten. Terwijl nota bene de wetenschappelijke bibliotheek grotendeels ontoegankelijk gemaakt wordt voor een breed publiek, zelfs voor alumni. En men zorgt niet voor goede leerboeken in het nederlands, die de studieduur bekorten. Ze halen amerikanen binnen die op eigen topuniversiteiten niet toegelaten werden en daarmee verlaag je het niveau van de studentenkringen. Onkunde speelt ook bij de opvang van vluchtelingen, want die kunnen vaak beter in buurlanden met verwante taal en daar goedkoper terecht. Met dezelfde hoeveelheid van ons geld zijn dan meer mensen te helpen. Oekraïense jeugd is gebaat bij opvang in het westelijke deel van hun grote land om leerachterstand te vermijden, maar daar moet je betalen voor logies en plofkip. Ondertussen worden de politieke gevangenen niet geholpen. Allereerst moet geld toch besteed worden om hen vrij te kopen, desnoods via omkoping. Een kwaadaardig regime kan het niet zoveel schelen als dissidenten in het buitenland zitten. Oorzaak van migratiestromen is doorgaans een relatieve overbevolking. In Egypte groeide de bevolking in een eeuw van tien tot honderd miljoen mensen. Friesland is dun bevolkt. Misschien kan een deel van die mensen daarheen.  
Is een betere politiek streven naar teruggang van de NL bevolking tot een vijftien miljoen zielen? Het scheelt enorm aan frustraties. En aan overbodige niet meer nodige arbeid voor groei, groei, groei. Begin dan met afschaffing van de oneerlijke dubbele nationaliteit. Een turk die turks wil zijn kan dat het beste in Turkije. Voor marokkaantjes ware een nieuwe stad te stichten: voor hetzelfde geld dat verdichting van de Randstad kost kunnen tegenover de Canarische Eilanden in kaal woestijngebied drie prachtige metropolen gesticht worden, waarvan de tweede weg te geven is aan Marokko en de derde aan de West Saharanen. Met het afvalwater valt een groene omgeving te creëren voor dieren, recreatie, tuinbouw. En je kunt er zonne-energie winnen. Vergroting van ons Rijk met zo'n prachtige stad met rondom zeg een veertig duizend vierkante kilometer stuit nog op nationalistische weerstand, maar het pakt gunstig uit voor een wijde omgeving. Groei van de omvang der NL bevolking is niet in het belang van de meeste mensen en men weet wel waarom. Bovendien is er nog een enorme reserve aan personeel dat nu zogenaamd druk, druk, op kantoorstoelen zit. Twee miljoen mensen minder hier is gemakkelijk haalbaar omdat er elders nog genoeg ruimte is die benut kan worden als daarvoor geld vrij gemaakt wordt. Ook van ons kapitaal, dat dan de binnenlandse omzet vermindert maar de positieve betalingsbalans kan het wel hebben. Een beetje minder positief is best gunstig voor arme landen; de geestdrift van zelfzuchtige kapitalisten en handelaars pakte voor hen tot dusver zeer nadelig uit. Geluk hoeft niet af te hangen van materieel bezit, hoewel dat wel migratiestromen uitlokt. Daarom is het niet nodig om in ons land goederen te distribueren aan vreemdelingen. Van de economen op de universiteiten hoor je over het bovenstaande weinig, verstrikt als zij zijn in het kapitalistische denken. Daar de Vrije Universiteit door atheïsten ontstolen werd aan de christelijke achterban kan er op de hoek van wad en Eems een nieuwe vervangende universiteit opgericht worden met ook hierheen verplaatst vliegveld Eelde. Vervangend? Nu ja met betere economen dus. Die ook onderzoeken of een en ander beter gaat met splitsing in autonome landsdelen. Werk en beslissing dichter bij huis en minder ver heen en weer. Met tijd om naar een vergroot eco Rottum te gaan; er varen nu op zaterdag vier grote veerboten naar Borkum.
Wereldwijd is DNA-registratie nodig om sancties te kunnen nemen tegen overbevolking en zo ook migratiestromen te verminderen. Voor Nederland valt te streven naar ongeveer een balans tussen uitgaande en binnenkomende migratie. Met enige terugwerkende kracht, eventueel te bevorderen met een zak geld, ook voor autochtonen. Voorheen was Holland een stapelplaats met veel werkgelegenheid en daaruit inkomsten. Nu is er de container en hoeft die alleen maar even verplaatst te worden. Daarom dient de industriële productie gestimuleerd te worden door de overheid; als men in Oost-Groningen prima kustvaarders bouwt lukt dat ook wel met trams en treinen. Zelf gemaakte auto's voor overheidsdiensten mogen nominaal duurder zijn omdat de sociale lasten en de loonbelasting dan niet in vreemde schatkisten verdwijnen. Als bekend bij wie even nadenkt vallen drie keer duurder vlees en melk -met het kalf bij de koe- gemakkelijk te compenseren door minder gelakt ijzer aan te schaffen, een kleinere auto te kiezen. Overal is te regelen dat men dichter bij zijn werk komt te wonen. De problemen vragen om capabele mensen te mobiliseren voor de organisatie, zoals toegelicht in het stuk over een politieke unie voor gewone mensen; geld en techniek zijn volop aanwezig. Het Gemeentebestuur van Utrecht zal dan afgezet worden door het soevereine volk, de burgers met als vrije mensen recht op deelname aan beraad en besluit. Want behalve de statushouders komen er misschien ook nog aliens die ruimte behoeven. Vraag is of dat hoogbegaafde superintelligente dieren, en dus eetbaar, dan wel mensachtigen zijn. En als Europa zijn macht niet beter gebruikt om elders betere verhoudingen af te dwingen kunnen wij nog wel een miljoen woningen bijbouwen op de heidevelden van het Gooi voor nieuwe vluchtelingen.

Geen opmerkingen: