woensdag 6 juli 2022

zij willen ook Sions kinderen zijn

De moslims hebben dubbel feest met Mekka en Jerusalem als heilige plaatsen waarheen je op bedevaart kunt. De roomse paus zetelt te Rome en de russische orthodoxen oriënteren zich het liefst op Moskou. De protestanten doen niet aan zoiets en hebben hun kerken zeer verdeeld over plek en ook nogal naar inhoud. Natuurlijk houdt God overal een oogje in het zeil en is bereikbaar per gebed.
          Lof zij God, Heer van hemel, Aard' en hel;
          bidt tot hem Die is eeuwig en doet wel.
          Toon ons Allah, Jahweh, HERE rechte paden,
          met Uw gunst vermijdend kwaden.
          Onze Heer veroordeel niet
          wie vergat wat Gij gebiedt;
          maar schenk uw hulp, als U ons leidt
          krijgt voet ruim baan, wordt 't hart verblijd.
Dat rechte pad, het zal ongetwijfeld naar Boven leiden. De imams, uitleggers van de Koran en verdere teksten, stellen dat Mohammed eens op dat pad ging vanuit Jerusalem. Gemakkelijk te paard, maar dat is voor niemand anders weggelegd. De wetenschap tendeert naar besef van een Grote Geest om oorsprong en al dat verdere te verklaren, hoewel biologen veelal atheïst worden omdat zij niet nadenken over het ingewikkelde koolstofatoom. Lijken mogen thans best wegrotten onder de grond omdat we het chipje kennen voor een reprint. Wel even vragen om die te maken! Hiermee vervalt het nut van dichtbij heilige plekken begraven te worden en zelfs te vertoeven. Het loslaten van verouderde religieuze ideeën is actueel en een voortschrijdend proces. Mekka en Jerusalem zullen mogelijk enerzijds aan belang inboeten en aan de andere kant toegankelijk worden voor alle religies. Die volgens de Koran aan tafel komen te zitten in het Paradijs. En alle drie desgewenst de Tempelberg eerst kunnen bezoeken zonder elkaar te pesten uit het verwerpelijke standpunt van meer te zijn dan de ander. 
                                     Psalm 87 berijmd.
Dan rest er politieke onenigheid tussen arabieren en joden. In de zeer grote arabische wereld bestaan er vele regeringen naast elkaar met onder hen minderheden van diverse soort. Waarbij de Koerdische natie met eigen taal en cultuur geschoffeerd werd door de toenmalige bazen aan het eind van de Eerste Wereldoorlog. Verkeerd getrokken grenslijnen kunnen gewijzigd worden. Er hoeft geen wet van Meden en Perzen te gelden. Dat gaat iets gemakkelijker bij scheiding van moskee en staat. In religieus opzicht mag er een Groot Sion zijn van de Atlantische kust tot voorbij Teheran. 
           In de filosofie verandert als gevolg van de ontwikkelingen in de natuurkundige wetenschappen de vraagstelling. Het gaat niet meer over godsbewijzen, over het al dan niet bestaan van God. Immers is het heelal zo rijkgeschakeerd en met dominerende orde dat het absurd is om de Schepper te ontkennen. We noemen Die geen Het vanwege Zijn intelligentie. Geest is een passend woord om velerlei redenen. Terzijde valt de Heilige Geest in de christelijke godsdienst dan misschien op te vatten als sfeer behorend bij die Geest. Thans komt op de voorgrond de grote vraag hoe de Schepper de mens gezind is. In het immense universum zijn er wellicht talrijke planeten met leven. De Aarde lijkt bestemd voor evolutie, zowel fysiek als geestelijk. Dit komt ook naar voren in moderne christelijke godsdienst met accent op het Nieuwe Verbond (Nieuwe Testament). Gebracht door de Messias is de boodschap dat onze status verhoogd wordt van knechten -die loon willen- tot kinderen, alles poëtisch uitgedrukt. Een kind zit bij Pa aan tafel en heeft enige toegang tot diens portefeuille. Maar het behoeft opvoeding en moet daarbij lief en leed doormaken om geen zombie of automaat te worden. Een en ander kan bijvoorbeeld heel verschillend geregeld zijn bij de Oupeloupies op de bodem van de oceaan in de Bermudadriehoek. Zij komen van een zeer grote zware planeet met enorme atmosferische druk. Bij ons aan het aardoppervlak zouden ze uit elkaar spatten en daarom gebruiken ze hun vliegende schotels. Hierbij de grote groepen reizigers mijdend die door de lucht trekken. En als een straaljagerpiloot af en toe zo'n ding ziet, ach het zal wel. Je moet niet alles geloven.
            Wat moet een politieke partij aanvaarden over de zin van ons bestaan? Wat behelst zulke zin voor de formering van programmapunten? Er is werk aan de winkel. Nu atheïsten de Vrije Universiteit ontstalen aan de christelijke achterban kan een nieuwe universiteit voor hen gesticht worden in een prachtig stadje op de hoek van Eems en wad. Met ook daarheen verplaatst vliegveld Eelde. Er zit hiervoor nog geld genoeg in de bodem; dat een autonoom landsdeel zelf kan besteden. Op de oude VU met al veel moslimstudenten valt misschien het islamitische verder uit te spitten. 

            Bij Joop van de Vara zitten nogal wat lieden die in bepaalde gevallen vast willen houden aan wetten van Meden en Perzen. Tenminste als hen dat zo uit komt. Een eeuw geleden op een namiddag trokken vreemden in verre hoofdsteden grenslijnen in het Midden-Oosten. Niet om op goede verantwoorde wijze naties af te bakenen maar voor beheer door grote mogendheden. Tot op heden mankeert het de Koerdische natie met eigen taal aan een eigen "vaderland". De Arabieren beoosten Egypte verschilden onderling niet zoveel om aparte rijken te vormen, inbegrepen wat tegenwoordig de Palestijnen heten. Maar de joden met slechte ervaringen in Europa en tweederangs in de moslimwereld  begeerden -geen nieuw- hun oude land terug en wat was daar op tegen? Heel veel was daar op tegen bij de arabieren omdat ze moslims waren en dus? in hun eigen ogen superieur. Hun umma-idee inspireert thans fanate personen in Iran en speelt een rol bij de aanslagen door mohammedanen. Dat zou Mohammed nooit goedgekeurd hebben omdat zijn Koran duidelijk stelt dat de joden en christenen ook aan tafel zitten in het Paradijs. Daar niet versneld heengejaagd hoeven te worden. Al voordien is op onze Aarde voorbereiding te treffen op dat latere gemeenschappelijk aanzitten. Je mag en hoort je te verdedigen tegen belagers, alzo stelt de Koran en wie wil ontkennen dat dit ook geldt jegens de leiders in Teheran?
   Het Midden-Oosten kan wel wat hulp van buiten gebruiken (net als NL). Een team van wetenschappers, gesteund door het publiek, zou in een grote Ark op het water tussen CS en Scheepvaarthuis oplossingen kunnen zoeken en aandragen voor problemen in de wereld. (Daar krijg je meer status door dan met belastingontwijking op de Zuid-As). Met op dat schip-voor-behoud hutten waar onderdrukte volken en volkjes verblijf krijgen om hun stem te laten horen. 

Geen opmerkingen: