dinsdag 16 januari 2024

Amsterdam behoeft een betere burgemeester

                                Die gekozen wordt door de burgers op een goed programma en aldus niet fungeert als een zetbaas van de regenten te Den Haag met hun baantjescarrousels. Die zorgt voor een gemeentelijke politie, gerekruteerd uit wie militaire vorming -verplicht voor alle jeugdigen- hebben ontvangen om hoofd en handen te leren gebruiken voor dagelijkse orde en in tijden van nood. Weg met boa's. Die nieuwkomers weert van wonen in de stad als zij daar minder te zoeken hebben dan wie meehelpen in het functioneren van de hoofdstad, zodat er ruime woongelegenheid ontstaat zonder dat er verdichting nodig is en er nog meer drukte plus overlast komt. Dan hoeven allochtonen en autochtonen niet gespekt worden met een flink geldbedrag om vertrekkend naar elders een huis achter te laten, wat vaak voordeliger is dan bijbouwen met begunstiging van ondernemertjes/speculanten.
Waarom ontstaan er tegenwoordig zoveel lelijke gebouwen, viaducten om niet aan te zien, beelden van honden in plaats van mooie naakten bij fonteinen? Er is werk aan de winkel voor een betere burgemeester om de hoofdstad te verfraaien; met ook goede plek voor de fauna en een arboretum, bijvoorbeeld langs de noordkant van het Oosterdok. Bouw op het water daar een grote ARK voor wetenschappers om met steun van het publiek te trachten oplossingen aan te dragen voor internationale problemen. Zo komt Amsterdam beter op de kaart dan met een overbodige, akelige, gevaarlijke tunnel onder de Zuid-As. Daar past veeleer herinrichting tot een fraaie boulevard met waar nu de middenstreep ligt de romeinse cijfers XX, In straten met gemengd verkeer idem X en op het fietspad V, 5 m/sec. Kilometers en uren zijn prima om te overbruggen afstanden mee weer te geven; meters en seconden passen beter bij remweg en reactietijd. Bij een 70 km/uur heeft een wegvak maximale capaciteit. Als het forensisme teruggedrongen wordt zal dat helaas een rem zijn op bijverdienen met de kilometeraftrek maar er hoeft dan geen asfalt toegevoegd worden. Als je de hoofdstad passeert mag die best gezien worden. Net als in de trein te Rotterdam Europa's belangrijkste rivier en het unieke vliegveldlandschap van Schiphol. Geef de koeien in Hollands Midden een trein als verzetje voor de dames. De Doorloper is een metro over de Ring en met lus Bijlmer. De plaatselijke bazen van de NS worden weggestuurd vanwege hun discriminatie met goedkopere kaartjes voor stellen. Er valt zoveel te doen: Dat grote gebouw op de Dam terugpakken omdat wij de Republiek willen van gelijkwaardige mensen. De belastingontduikers op de Zuid-As wegjagen omdat wij niet willen laten stelen van de armen. Heffingen op spullen van Primark en Action voor gindse AOW-potten. Het saldo van miljardairs verkleinen; enige tientallen miljoenen is genoeg en laat je niet de ogen uitsteken of manipuleren door het kapitaal. Natuurlijk ook een stopcontact onder de brug in de Buitenveldertselaan voor een straalkacheltje als er daklozen ondanks de vele lege ruimtes en de vele nu gestalde caravans buiten in de kou moeten slapen.
Zie eens verder. Naar een opgespoten heuvelrij tussen Almere en Hoorn met volksbuitens, waarachter tot Lelystad droog terrein voor groot wild. Het Markermeer is immers overmatig groot voor vogels en vissoorten en weinig aantrekkelijk voor zeilers. De honden uít het Amsterdamse Bos svp, zodat kindertjes weer konijntjes en andere beestjes zien behalve eekhoorns die snel in een boom kunnen klimmen. Boven het parkeerterrein aan de oostzijde van de Bosbaan een hondenpaleis waar deze roofdieren kunnen rennen, blaffen en bijten. 
Wat we niet moeten vergeten is het gebruik van de Nieuwe Kerk. Hier kunnen schoolkinderen dagelijks leerstof ontvangen over de Wet. Niet die van het kapitalisme met uitbuiting en overheersing; niet volgens de islam met tweederangs status voor niet-gelovigen en Israël verdrijvend ook de oema daar. Maar volgens het humanisme à la barmhartige Samaritaan. Als de kleintjes geen behoorlijke opvoeding en scholing krijgen kunnen ze gemakkelijk verdwalen. En laat hen een stevige psalm zingen in plaats van kwezelversjes uit het nieuwe Liedboek der kerken of alsmaar hi ha ho zoals in de bieb te Zuid.  Daar hebben ze later wat aan. Begeleid met zachte muziek, niet het gebulder van een ego-tripper op het orgel. De gemeente Amsterdam kan 's zondags bijspringen met het aanbieden van een broodje kaas plus drankje zodat de kerkgangers zich niet naar huis hoeven te haasten om apart biefstuk of gehaktbal te nuttigen. 

Geen opmerkingen: