zaterdag 13 januari 2024

Nait genog

                     is het herstellen van de aardbevingsschade. Er zit nog voor miljarden in de groninger bodem, die verplicht gebruikt moeten worden om mooie dingen te creëren in een streek welke deels armoedig aandoet. Kunnen de mensen daar dat niet zelf dan horen zij scheppende geesten van elders te werven. Voor onder meer prachtige nieuwe dorpen op terpen van klasse-architectuur en uiteraard aardbevingsbestendig. 
Dat lukt alleen in een autonoom landsdeel, waarbij Drente, Friesland en Ost-friezenland mee kunnen profiteren. Vele pekelders hebben nu Bijstand omdat Den Haag gaarne afroomt naar de rijken in de wereld. De regenten daar doen nooit anders en hebben burgemeesters en politie om de gewone mensen er onder te houden. De groningers lopen achter in culturele ontwikkeling, niet alleen qua politieke zeggenschap maar ook kunnen zij niet eens hun dialect behoorlijk schrijven met halfvokalen, zoals een m met een rondje erboven in plaats van het hollandse -en. Wel is er flinke honger naar meekomen in de moderne maatschappij, lees zich volvreten en steeds meer ijzer willen transporteren. Daarbij past in het algemeen vele uren besteden aan voetbal-kijken, zodat er geen tijd overblijft om de geest op verkenning uit te sturen. Er staat een universiteit in Stad doch die verkondigt dat de professor vele malen meer salaris dan een verpleger dient te ontvangen, terwijl voor kleding uit Oost-Azië de regel van onderbetaling geldt. 
In een autonome deelrepubliek binnen de Benelux, binnen een noordelijke Unie met Scandinavië, binnen de EU, hoort men zelf actief te zijn in besturen en uitvoeren. Met respectering van non-discriminatie, i.e. geen Haags of Gronings baantjescarrousel maar van beurt wisselen, hetgeen saamhorigheid en slagkracht ten goede komt. 
Het ruimtelijke plaatje kan een nieuwe stad aan de Eemsmond bevatten met hierheen verplaatst vliegveld Eelde en een universiteit waarop de christelijk-humanistische visie onderwezen wordt en samenwerking met de kapitalistische Zuid-As, anders dan op de aan de achterban ontstolen Vrije Universiteit, taboe is. Wellicht past een nieuw centrum met meer dienstverlening voor Winschoten, Stadskanaal, Hoogezand en Veendam ter hoogte van Zuidbroek. Hierlangs dan de spoorlijn vanaf Emmen doortrekken naar het station voor vliegtuigen en veerboten op de hoek van Eems en wad. Dit alles liefst met nieuwe architectuur, een opgave voor architecten. Bijvoorbeeld kunnen binnen gebouwen zuilen heel fraai zijn, maar dan moet het plafond veel hoger zijn dan in een doorsnee woonkamer en dat vergt extra verwarming. Een koeienstal onder de vloer is een goede zwitserse oplossing. Wil men werkelijk vooruitstrevend zijn, zich evolutionair ontwikkelen, dan moet het einde bio-industrie zijn en begin daar eens mee. Vervolgens is creatie van een hondvrije flora en fauna zone mogelijk vanaf een vergroot toeristisch eco-Rottum tot aan de hoogvenen bij Emmen. Met halverwege bij Nieuw Statenzijl een rood boerendak op witte zuilen voor wie willen mediteren en daarheen kunnen lopen vanuit Schanze. Misschien geraken de achterkleinkinderen later rijp voor een leerzaam arboretum met 's werelds prachtig geboomte onder een dak als een vulkaankegel boven de Eemscentrale. 

Geen opmerkingen: