woensdag 10 februari 2021

onbezonnen

    met overtrokken reactie
Iedereen hoort te weten dat metingen van het intelligentiequotiënt gemakkelijk de hoogste score voor blanken opleveren als gevolg van een in de europese cultuur ingebed testen. Wordt zo'n test veranderd naar bijvoorbeeld afrikaanse  omstandigheden dan komen hollanders en hun omgeving danig dom tevoorschijn. Soms zie je iemand goed gekleed en met bril voor het voetgangersstoplicht wachten terwijl de kinderwagen al bijna op de rijweg staat. Zo zijn er vele deelgebieden waar het brein uiterst laag scoort qua intelligentie.
Kan dat ook voorkomen op het Museumplein? Daar verzamelden zich mensen om te protesteren tegen de semi-tirannie van neo-feodale machthebbers. Of belicht het op andere wijze. Dat trekt zich vervelende jongeren aan, die niet een leuke veelzijdige spannende militaire opleiding krijgen gelijk vroeger ridderzonen -lerend hoofd en handen te gebruiken ook om orde te bewaren- doch de politie, de knechten van de bazen onderdanig moeten gehoorzamen. Agenten opereren vaak met z'n tweeën; om zekerder te zijn tegenover de rechter van hun gelijk. Kortom zit er een spelelement in het gebeuren op het Museumplein; niet van mens-erger-je-niet maar meer als op het voetbalveld of in de boksring, als jeugd zich daar aansluit. Jolig pak je dan misschien een petje van de Zeeman. Er is geen kassajuffrouw maar die twee, drie euro wil je later best alsnog afstaan. Tenzij je behoort tot een derde categorie die het relgebeuren professioneel aangrijpt- en zo'n goedkoop petje laat liggen- als alternatief voor het gewoonlijke stelen, inbreken, mishandelen.
Een rechter die dertig dagen celstraf oplegt voor dat petje op een hoofd geplaatst is een lakei van Rutte & Co, trachtend onderdanigheid erin te stampen. Metend met twee maten bovendien -Jantje zag lekkere pruimen- moet ontzetting uit het ambt en gevangenisstraf wegens bedrog en schade volgen.
Waarneming maakt in het brein reacties los. Slechts propaganda ontvangen degradeert je. Dat geldt zowel aangaande eindeloos herhaalde hersenspoeling "alleen voor hoger opgeleiden" en het duitse deuntje na elven als wat de welgestelden met villa, bibliotheek, tuin en auto kleinbehuisden wijs willen maken. Die hebben het ook voor het zeggen in de media. Daarom valt te bezien of een algemene staking voor de republiek met gekozen president en bindende referenda de huidige gang van zaken kan afstoppen om met nieuwe deskundige mensen "lucht" te verkrijgen. Demonstraties passen in het uitlaatklep mechanisme van autoritaire regimes en behalen meestal weinig resultaat. Want in Nederland bestaat tot een derde van de bevolking uit bovenmodaal die geen veranderingen wil wegens verlies van macht en geld. In die republiek kan gemakkelijker genivelleerd worden, met name via referenda. Dat houden de huidige parlementariërs met een ton aan inkomen en niet breed de bevolking vertegenwoordigend liever tegen. Bijvoorbeeld is mogelijk een vijfduizend euro gemiddeld aan de onderkant van de samenleving erbij en tienduizend minder voor de welgestelden. Dat het er niet van komt tot nog toe ligt voornamelijk aan de middenmoot, die bevreesd is voor chaotische toestanden. Echter kan dat bij toevoer naar hun hersenen veranderen: Minder hogeren of een minder hoge maatschappelijke piramide doet de positie van die middenmoot relatief rijzen. Ze krijgen meer te vertellen en reken maar dat hollanders zijnde ze zullen trachten om naar boven door te stoten. Is dat bezwaarlijk? Niet als zulke veranderingen ontplooiingskansen vergroten die de samenleving ten goede komen. Passend hierbij is rouleren: een ander aan de beurt zodra je een miljoen uit de Schatkist hebt vergaard.

Geen opmerkingen: