vrijdag 5 februari 2021

wiskundig

        de besmettingskans berekenen
                                     Tegen het corona virus helpen afstand houden en mondkapje prima, net als bij verkoudheid en andere soorten griep. Maar niet iedereen wil zich daaraan houden en soms wordt er per ongeluk niet aan voldaan. Een kenmerk van beschaving is dat men en zijn hond niet binnendringt in het persoonlijk domein van een ander, zeg niet vlak bij hem of haar gaan staan als er voldoende ruimte is. Waar besmetting dreigt kan software op het mobieltje piepen bij te dichte nadering; installatie vergt evenwel tijd.
Dokters geven voorschriften en second opinions, maar hebben zij verstand van handel en wandel in supermarkten en andere winkels? Het kabinet is ondeskundig doch dwingt de bevolking tot allerlei beperkingen waarvan verscheidene niet nodig en regelrecht in strijd zijn met de vrijheid die wij willen en waar wij recht op hebben. Dat verkopen de demissionaire ministers als absoluut noodzakelijk tegen besmetting maar gelet op hun ondeskundigheid lijkt het vooral bedoeld om bij de aanstaande verkiezingen stemmen te verkrijgen door onder angst te bedelven. Om helderheid te verkrijgen valt de bêta wetenschap in te schakelen met het maken van berekeningen over concentraties en verdunning van het covid virus. Hierbij zijn feiten en redelijke aannames nodig om tot bruikbaar resultaat te komen. Zo zullen bijv. kleding- en fietswinkels als die normaal open zijn minder bezocht worden door meer of minder zieke mensen dan de supermarkt. Ook is de dichtheid van klanten buiten de levensmiddelenbranche doorgaans een stuk geringer. De Centrale OBA bibliotheek in Amsterdam had een systeem met mandjes dat goede spreiding met afstand tussen de bezoekers gaf. Bovendien kan de openingstijd verlengd worden van zulke voor arme mensen essentiële zaken, want zij hebben thuis immers niet de beschikking over studeerkamer, boeken, geld voor kranten. Wat de avondklok betreft werd er al volop opgemerkt dat die leidt tot extra overnachten in dikwijls kleine woningen. Het is absurd om een late wandelaar op te zadelen met boete en strafblad terwijl heksen M/V in de supermarkt ongestoord tegen je aan botsen. De uitkomst van het onderzoek behelst hoogstwaarschijnlijk een dikke onvoldoende voor het al afgetreden kabinet, dat dan nu ook helemaal weggestuurd moet worden.
Demonstreren voor verandering wordt door de autoriteiten veelal gezien als uitlaatklep die druk de volgende dagen vermindert. Wil het soevereine volk echte verandering, met voortaan de republiek en bindende referenda, een gekozen president die uit de hele bevolking bekwame ministers zoekt EN een limiet van in totaal een miljoen aan salaris uit de Schatkist zodat anderen aan de beurt komen en er gerouleerd gaat worden, dan komt het Haagse plaatje er beter uit te zien. Want minder piramidaal of semi-feodaal, namelijk zonder de huidige Achterkamertjes. Geschikt want redelijk zacht middel tot verandering is algemene staking. Dat is wat de nu profiterende hogere standen niet willen en nota bene de vakbondsleiders ook niet daar zij als bonzen lekker betaald worden. Er zit 1500 miljard in de pensioenpot; meer dan nodig om het grote bedrijfsleven te collectiviseren en de werknemer te voorzien van hoger loon en winstdeling. Dan blijft er nog genoeg over om de staatsschuld te delgen. Reken uit dat die ontstaat doordat de welgestelden -die over hebben- te weinig afdragen aan de Schatkist. Van hen moet de staat dan lenen en zij verrijken zich verder met rente daarop. De aftrek pensioenpremie -het doorkruisen van belasting betalen naar draagkracht- bevoordeelt bovenmodaal en benadeelt -hoe zou het anders kunnen?- wie daar onder zitten. Het is gappen uit de zakken van laagbetaalden en overhevelen naar wie al genoeg hebben behalve om hun hebzucht te stillen. Bij afschaffing met terugwerkende kracht kan de gelijkelijk verdelende AOW met vele honderden euro's per maand omhoog en verdwijnen voedselbanken alsook subsidiërende ambtenarij. Er is niets tegen zelf sparen maar op kosten van toch dikwijls als minderen vermeende burgers onderaan de maatschappelijke ladder stempelt de daders als een soort flessetrekkers. 
Dat kan een gekozen president met een ploeg deskundige ministers allemaal regelen. Daarom ware met spoed dat statistisch onderzoek door wiskundigen over concentraties van het corona virus her en der zich voordoende uit te voeren. Er zal naar het zich laat aanzien uit blijken dat Rutte & Co niet deugen voor goed bestuur. Ondertussen krijgen deze loopjongens van het kapitaal steun zoals in Zeeland waar een ontevreden iemand die een petje pikte naar verluidt dertig dagen cel kreeg. Zulk meten met twee maten noopt tot aanhouding en langduriger gevangenisstraf van de pion achter de groene tafel, die kennelijk onderdanigheid erin wil stampen. Hoe diep is de VVD gezakt met dat accepteren en met een loopjongen die geen meerderheid in de Tweede Kamer zou hebben als niet de welgestelde vooraanstaanden van het CDA en de ChristenUnie het deel van hun achterban bestaande uit christelijke kleine luyden het zwijgen weten op te leggen.

Geen opmerkingen: