zondag 3 maart 2024

concept Arabische Verklaring

           Lof zij God, Heer van hemel, Aard' en hel.
           Bidt tot Hem, die is eeuwig, Hij doet wel.
           Toon ons Jahweh, HEERE, Allah rechte paden;
           met uw gunst vermijdend kwaden. 
           Onze Heer, veroordeel niet
           wie vergat wat Gij gebiedt.
           Maar schenk Uw hulp, als U ons leidt
           krijgt voet ruim baan, wordt 't hart verblijd. 

Zoals de psalm hint: Kinderen die in de voetsporen van nazibeulen of Hamasterroristen willen treden zouden beter af zijn met verplettering tegen een muur. Voordat zij tot daden komen. Met Abraham als stamvader zijn arabieren en joden broedervolken en hebben zich dienovereenkomstig te gedragen. Wordt dat vergeten? Van de zee tot de rivier is het vanouds Israëlisch gebied, maar zeer lang verstoord door buitenlandse agressie. Daar mag de broeder geen profijt van trekken. 
Voordat de Koran gebood tot overgave aan Allah had de Grote Geest -die geen lichaam heeft zoals wij en daarom van ons uit niet te kennen is- het Oude Verbond met Israël gesloten en wie wil beweren dat God dit verbroken heeft terwijl de natie eraan vasthoudt? De christenen hebben het Nieuwe Verbond, gebracht door de Messias, die daarvoor helemaal geen godje hoeft te zijn. Zoals een joodse kerk kan beamen. Hierin wordt onze status verhoogd van knechten tot kinderen, alles poëtisch uitgedrukt. Die hebben opvoeding nodig, moeten evolutie doormaken met lief en leed om geen zombie of automaat te worden. Zo wil het humanisme van de Gezalfde regeren.
Een Gouden Kalf diende bij de heidenen als voetbank voor de godheid gelijk een koning een kroon draagt. Maar Jahweh liet het beeld vernietigen omdat Hij niet geplaatst wenst te worden waar de mensen Hem willen hebben, voor hun karretje spannen. Abraham/Ibrahim moest erkennen dat niet hij baas was over zijn zoon en evenmin zijn dat politieke of religieuze leiders. De individuele vrijheid werd bevestigd toen het goed afliep. 
Op de Groene Kaas planeet wonen uiterst tevreden muizen, lichtjaren verwijderd van het kattenzonnestelsel. De Verderver, Satan, vroeg aan God of hij een paar van die roofdieren mocht overbrengen. Toen dat geweigerd werd grijnsde hij dat er dan wel spoedig overbevolking zou ontstaan met alle misère van dien. In de hele wereld is verplicht DNA-registratie nodig om sancties te kunnen nemen tegen overbevolking en zo ook in Palestina. Dat zijn wij verplicht aan de Natuur met dieren en planten. Olijfboeren zullen naar geïrrigeerde woestijngrond moeten verkassen om een dertig meter dikke groene deken hersteld te krijgen. De broedervolken kunnen dit samen oplossen. In het arabisch en in alle talen is te berichten dat ad hoc verdelingen uit de 20e eeuw geen voortdurende waarde hoeven te hebben, doch dat voluit het Oude Verbond voortaan ook door de arabieren geaccepteerd wordt, overeenkomstig wat de Koran stelt: In het Paradijs zullen oprechte moslims, christenen en joden aan dezelfde tafel zitten. Wat dan om hier en nu te twisten en erger? Merk op dat de joodse bevolking in Israël dermate talrijk is geworden dat zonder grote verstoringen er wel 700.000 arabische vluchtelingen opgenomen kunnen worden, maar dan is er ook compensatie voor verdreven joden nodig. Wellicht biedt een partiële uitvoering soelaas om de gemoederen te kalmeren. En op de Tempelberg ware een Psalmenhuis van roestvrij staal en glas in de vorm van naar boven gevouwen handen op te richten om de gemeenschappelijke religieuze poëzie te reciteren, musiceren en zingen. Binnen Israël is regionale autonomie voorde arabische bevolking mogelijk, net als vreemde stammen onder koning David naar tevredenheid konden leven. Daarna kan het register met jodenhaters opgeschoond worden volgens het de andere wang toekeren, i.e. nog een kans geven om het dit keer goed te doen. Ondertussen is strijd noodzakelijk hier en daar tegen de kapitalistische wet van uitbuiting en dominantie met geld. Regelgeven volgens de barmhartige samaritaan is de boodschap. 








Geen opmerkingen: