woensdag 11 december 2019

geldt het eerste van de Tien Geboden niet?

        ontketterde kerst?
Taalkundig begint het Evangelie van Johannes gewoon met verwijzing naar Genesis 1: Een machtig vorst spreekt een woord en de dingen gebeuren dienovereenkomstig. Dit is technisch een prima beschrijving als er geen mensenogen bij aanwezig waren. Het woord stond voor de godheid. De laatste Bijbelvertaling is helaas ketters met vervanging van "in de boezem des Vaders" door "die God is". Twee handen op één buik heet in het Midden Oosten vaak "vader en zoon". Het Nieuwe Testament betekent en behelst Nieuw Verbond: Van knechten die loon willen wordt onze status verhoogd tot "kinderen", alles poëtisch uitgedrukt. Een kind zit bij pa aan tafel en heeft enige toegang tot diens portefeuille. Maar het moet opgevoed worden en daartoe kennelijk lief en leed doormaken om geen automaat of zombie te worden. Jeso, noord-nederlandse naamsuitgang in plaats van het soepjurkse latijn, was de enige die vanaf geboorte deze nieuwe status kreeg. De groet "Hij doe Zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig" en de psalm kennen geen vergelding. Vroeger had men geen handtekening en werd verbond bekrachtigd met een offermaaltijd. Voor Thomassen zal een kruisdood vermoedelijk niet te versmaden zijn als bevestiging. Overigens gooien joden stenen en Europeanen kruisigden. Kortom bracht de Messias het Nieuwe Verbond tussen God en mensen waarbij verder geen poeha nodig is. Die Paulus met z'n drie-eenheid lijkt een halve griekse ketter, maar mogelijk was er iemand bezig met herschrijven, want ook de Brieven ademen allemaal hetzelfde zoetsappige toontje.
Op de Groene kaas Planeet leven innig tevreden muizen, lichtjaren verwijderd van het kattenzonnestelsel. Satan vroeg aan God of hij een paar van die roofdieren mocht overbrengen, maar dat werd niet toegestaan. Waarop de Duivel grijnzend opmerkte dat er dan weldra overbevolking zou ontstaan met alle ellende van dien. Het is hoog tijd om DNA registratie te verplichten teneinde sancties tegen overbevolking te kunnen nemen. Dus minder bidden dat God wat doet en meer zelf presteren, er rekening mee houdend dat er van Boven steeds nieuwe beproevingen zullen komen. De Schepper kent het rupsje-vlinder model, toch een suprême creatie en bidt om een engel die even een chipje van je maakt voor een reprint. Biologen worden gauwer atheïst dan natuurkundigen omdat zij niet nadenken over het wonderlijke koolstofatoom.
Bekijk eens op het Internet de gebrandschilderde ramen van de kathedraal in Las Vegas, Nevada, met Jeso als stoere serieuze vent. De Nieuwe Liedbundel van de kerken daarentegen staat vol met kwezelversjes en als u die zingt bent u misschien zelf ook een kwezel. Het is de letterenfaculteiten zeer te verwijten dat ze niet ingrijpen. Een vorige generatie dichters leverde uitmuntend werk en toen ze dood gingen en in de hemel kwamen zei God: Dank je wel voor die mooie liederen. Vaak trachten organisten de gemeentezang te overstemmen hetgeen volstrekt fout is, want er behoort esthetische kwaliteit van de lofprijzingen en smeekbedes te zijn. Evenmin past optreden van een solist behalve voor en na de kerk. Het oude vlaamse lied "Komt verwondert u hier mensen" beschrijft uitvoerig met mooie tegenstellingen, heel lastig te vertalen naar het engels in welke taal ze moeilijk de hoogte van het nederlands weten te bereiken. Ontroomst dan: Die met de HEERE God wandelt op de vleugels van de wind en in het derde couplet: God ten mense, gestuurd door God voor de mensen. God maakt levend na de dood.

Geen opmerkingen: