vrijdag 27 december 2019

vrijheid van onderwijs en onderzoek

         Kwaaie pieren op de UvA
De universiteit is er voor allen en van allen; men moet zich verzetten tegen het inpikken van de faciliteiten door uit de Schatkist betaalde lieden die engels praten. Dat zijn niet bepaald de meest snuggere personen als zij niet begrijpen dat vrijheid van onderwijs en onderzoek automatisch toegang tot de bibliotheek in al zijn facetten impliceert. Bij drukte kunnen er regelingen getroffen worden die het principe van de vrije toegang respecteren. Overigens staat er op de Dam een groot gebouw meestentijds leeg.

                                                                                          Op de Universiteit van Amsterdam wordt de vrijheid van onderwijs en onderzoek kwaadaardig ingeperkt door in de bilbiotheken de computers met Internet af te sluiten voor niet eigen kring, zelfs voor afgestudeerden met bibliotheekpas. Herstel van het gebruik als voorheen is noodzakelijk en daarom zijn de besturen van universiteit en bibliotheek de laan uit te sturen. Voorgesteld wordt een algemene salariskorting voor allen behorend tot de huidige bevolking van die universiteit als bestraffing van hun actieve of passieve medewerking aan de sabotage van de grondwettelijke vrijheden.
Planken in de bieb volstaan niet meer en in boeken zoeken is stukken lastiger dan even googlen. Het Internet hoort bij ons kennisarchief en mag nergens en in genen dele gereserveerd worden voor een nota bene steenkool engels sprekende universiteit in 's lands culturele hoofdstad. Die niet de wetenschappelijke bibliotheek betaald heeft. De overheid heeft plicht te zorgen voor volledige toegankelijkheid van de bibliotheken in al hun facetten conform de vrije meningsuiting en kennisgaring. Tegen een drempeltje van abonnementsgeld - beogend zinvol gebruik- bestaat geen bezwaar. Wie obstructie pleegt scoort hoog als egoïstische halve debiel: immers is de universiteit van ons allen en voor ons allen.

Geen opmerkingen: