woensdag 17 augustus 2022

bedelen om iets te krijgen?

                                                 De Groningers kunnen geen hamburger bakken, daarvoor hebben ze Mac Donalds; ze weten geen stoelen en tafels in elkaar te timmeren, ze kopen van Ikea uit Zweden; af en toe "dineren" ze bij KFC, die zich meer bekommert om de winst dan om kippen; voor de verdeling van de aardgasbaten hebben ze de Shell en zij blijven arm. Besturen dat doet Den Haag wel en hoe gemakkelijk zou het zijn om bij gemor per zweeftrein snel op het matje te komen. Hoe gaat het met de Friezen die geen eigen universiteit in hun taalgebied hebben maar een beeld van een stier?! Die rijksuniversiteit te Groningen zit verkeerd vol met kapitalistische economen en vol juristen die samen met de slechte rechters de Europese Verdragen niet willen erkennen. Waarvan in de preambule de essentie wordt weergegeven en vastgelegd is als grondslag onze gelijkwaardigheid. Dat is alleen werkelijk mogelijk in een republiek zonder baantjescarrousel zoals te Den Haag, zonder belastingontwijking op de Amsterdamse Zuid-As waar wereldwijd de facto arme mensen bestolen worden en zonder afromen van laagbetaalden via de aftrek pensioenpremie, welke vele miljarden ten goede doet toekomen aan de welgestelden; een soort flessetrekkers dus?
Zaterdags varen er zes grote veerboten naar Borkum, waar men vroeger de joden uitschold en in de ban deed. Niet 1 naar Rottum, toch gemakkelijk en niet duur te vergroten tot een eco badplaats, hond- en katvrij, met op de andere helft van het eiland ongerepte Natuur om van een afstand gade te slaan. Deel uitmakend van een natuurzone tot en met de hoogvenen bij Emmen en dat industrieterrein van de Eemshaven met de elektriciteitscentrale als een vulkaan onder een mooi dak boven een tropische tuin bebost met een grote variatie van wat er groeien wil. 
In de Nederlandse Republiek met autonome landsdelen kunnen de Groningers alsnog hun schade inhalen.
Zowel met beslag leggen ter vereffening van de aardgasbaten als met oppompen. Dit laatste maakt compleet nieuwe prachtige dorpen mogelijk met betere huizen dan gebouwd in tijden van schaarste. Op terpen want 10 meter boven het peil van naburig groot water en bedenk praktische architectuur voor de veranderde akkerbedrijven. Genoeg geld blijft over voor een universiteitsstad met hierheen verplaatst vliegveld Eelde op de hoek van wad en Eems, het dichtst bij Scandinavië. Want de Vrije Universiteit te Amsterdam werd ontstolen aan de christelijke achterban en er is toch wetenschappelijke kijk nodig op een postkapitalistische economie en op eerlijke rechtspraak zoals de godsdienst voorstaat. Ook als bevriende partijen dat niet lusten. Op die VU is men zo slim (bijdehand) om fors uit te breiden bij de zo drukke Zuid-As en er moet een groter station komen plus een auto-spoortunnel van dik een miljard, die helemaal niet nodig is en bovendien onveiliger dan een weg onder de blauwe hemel. Als het aardgas weer uit de groninger diepten stroomt kunnen netwerk relaties helpen dat de betonbaronnen hun deel krijgen. Het is op die Zuid-As geen echt centrum maar slechts kantorengedoe met alleen in de spits veel volk onderweg, dat gaarne een reiskostenvergoeding ontvangt. Een universiteit te Joe-it-hoe-i-zen-mieden-roede-skoel voor buitenlandse studenten (ontwikkelingshulp) kan naast het station van Roodeschool meteen van de grond komen. Alleen is het nergens voor nodig om het engels te gebruiken aangezien knappe jongens en meisjes in een ommezien genoeg van de rijke nederlandse taal onder de knie krijgen. Tenminste als hier bijv. amerikanen komen die wèl toegelaten zouden worden op de eigen topuniversiteiten. Kortom ligt er een heerlijk bouwterrein. U vult maar in en zie de locals niet over het hoofd. Hiervoor is de nieuwe universiteit nodig: Om uit verre streken jongeren op te leiden voor eerlijk handelen in een slechte wereld. 
Tussen Hoogezand, Winschoten en Veendam past wellicht een Centrum op het kruispunt van de bestaande spoorweg met een nieuwe lijn Eemsstad-vliegveld- Emmen. Zodat men ook daar wat perspectief krijgt. Hierover ware discussie te organiseren. Ook in deze streek staan veel oude nogal armelijke woningen, die wel volgepropt zijn met spullen maar het vele geld voor iets groters ontbrak. Ze hebben er geen Mercedes zoals de Westland tuinders die goedkoop aardgas kregen. Het zwitsers model met een groot vrijstaand pand en verderop de tuin moge inspireren tot gebouwen van enige verdiepingen met warmte afgevende stal en werklaag, woonetage, verdieping voor kinderen, opa en oma, gasten.
Wat is toch de oorzaak van de groninger lethargie, zodat van buiten de kansen gegrepen worden om zich bijna koloniaal te verrijken? Het is misschien onkunde als gevolg van slecht onderwijs. Pas sinds de televisie is men algemeen in staat zich goed uit te drukken in de nederlandse standaardtaal met zulke grote expressiemogelijkheden. Daarnaast wordt helaas het groninger dialect verwaarloosd, terwijl dit veel bevat van "oud nederlands" en kan aansporen om het lelijke ge- weg te laten, de i en j weer te beschouwen als klinkerverlenging. Aan de oostkant van de grens was na de Hanze het nederlands voertaal. Het tegenwoordige duits daar valt heel goed te vereenvoudigen, bijv. met wi in plaats van wir, evenzo de, sutrit in plaats van zutritt, sweneflees (zonder schwa, welke mogelijk ingeslopen is als modegril), sjeun. Help hen daar een mooiere taal te verkrijgen net als het zangerige gronings mits niet verwaarloosd. Schriemm, de halfvokaal is beter weer te geven met 1 m plus een tekentje erboven, lukt nog niet zo goed.  
Die nieuwe universiteit heeft veel te verrichten dat de moeite waard is en het geld idem. Behoort iemand te Den Haag daarover te gaan? En nog iemand daar, enz.? En ook lieden in de dominerende Randstad? Och, lethargie betreft het merendeel van de nederlanders, die dan genoegen nemen met een kabinet slechts steunend op een minderheid van rijken, waaronder de veelverdieners in het parlement met al hun vriendjespolitiek. Van netwerken naar corruptie is een glijdende schaal. Gelukkig doen de hollandse regenten ook nu daar niet aan en niet op hun universiteiten. De Eemsstad universiteit zal er zijn voor wie tot de kleine luyden willen behoren. 

Geen opmerkingen: