donderdag 11 augustus 2022

watersport


Een laser is geen fijne boot als je ontspannen wenst te varen. In valken is het oppassen geblazen om bij koersverandering geen klap van de giek te krijgen. De optimist voor kinderen voldoet niet aan samen varen met een leeftijdsgenootje; de kinderen in zulke tobbes ogen soms zelfs zielig. 
Daarom ware een dwarsgetuigde boot te bouwen met grote stabiliteit en zonder risico als je even niet snel reageert. Er is technische kennis aanwezig om de beste plek voor de mast uit te zoeken en hoe groot het zeil mag zijn bij verschillende wind. Zelfs zou er op pure snelheid te construeren zijn met evt. een bijzondere romp en hulpzeiltjes. 
Een ander hiaat in de kleine scheepvaart betreft wat te noemen valt de Eemsschouw. Qua grootte tussen zalmschouw voor de rivieren en zeeschouw voor de wadden moet deze boot presteren op het snelstromende water der nederlandse estuariƫn. Met een bemanning van drie voor roer, zeilen en zwaarden, vooral ook van scholieren om prettig teamwerk te leren. Een sponsor kan mee in de kajuit.
Toen Sinterklaas weer intocht zou houden in Amsterdam werd de organisatoren gevraagd om behalve met strooigoed voor de kleintjes ook de opgeschoten jeugd te verrassen: met zo'n Eemsschouw. Resultaat nihil. Toch is het eenvoudig genoeg zulke scheepjes te maken als men niet terugschrikt voor jachten van 25, 50, 100 meter.
Een iets bredere versie van de Eemsschouw met een dwarsgetuigd zeiltje voor kleine verplaatsingen en helemaal eco ingericht kan dienen als watercaravan. Onder meer voor studenten die een paar nachten in de stad overblijven, maar ook, mits transportabel per trein, voor onderdak in rampgebieden. 

Geen opmerkingen: