dinsdag 23 augustus 2022

een Egyptisch Gaza?

              komen ze uit Gaza straks ook hierheen?
                                  Bij elk verhaal over Gaza hoort eigenlijk dat daar een opeenhoping van mensen ontstond nadat de joden uit Arabische landen verdreven werden en in Israël aankomend zich geconfronteerd zagen met een bevolkingsexplosie van de Arabieren om de Israëli's in zee te drijven. Rond 1948 was er wel voldoende ruimte bewesten de Jordaan om iedereen een stekje te geven en door industrialisatie werden later de mogelijkheden verruimd. 
Hoogstwaarschijnlijk zijn er wel honderdduizend personen in Gaza die naar Nederland willen emigreren. Vluchten kan ook gelet op het bewind daar, maar moet dan niet het eerst veilige land (Israël) op hun reis asiel verlenen?
Egypte had rond 1900 tien miljoen inwoners en nu 100 miljoen. Van hetzelfde dus in Gaza en kan het bevolkingsprobleem misschien voor beide gebieden tegelijk aangepakt worden? Namelijk door stichting van metropolen langs de Noord-Afrikaanse kust met deels westers geld. Bouwen kan meestal met de bronnen van een land zelf geregeld worden, maar kapitaalhulp uit het buitenland versnelt de opwaartse lijn. Als Egyptenaren in die nieuw comfortabele steden willen wonen en werken en recreëren en met vakantie gaan zou dat waarschijnlijk ook gelden voor velen nu als het ware opgesloten in Gaza (en in de kampen van Libanon). 
Een eeuw geleden trokken westerse bazen zonder veel kennis van het Midden-Oosten grenslijnen. Niet ten dienste van de volkeren daar maar om invloedssferen af te bakenen. Nu lijkt mogelijk dat een groot Israël of Abrahamitië een autonome Westbank heeft met maximaal een derde van de bevolking joods en in de rest van het land idem hoogstens 1/3 arabisch. Terwijl de zuidgrens verlegd wordt tot aan de berg Horeb en Gaza met een stukje omgeving bij Egypte gevoegd wordt. Dat betekent het einde van Hamas etc. en wij horen onze centen te gebruiken om uit Egyptische gevangenissen de politieke gevangen vrij te kopen; dit eerder dan opvang van Syriërs die beter in Jordanië ondergebracht kunnen worden met westers geld. Totdat zij terugkeren en dat Jordanië er een mooie stad aan overhoudt. 
Wel degelijk zijn er mogelijkheden om de politieke situatie in Gaza te veranderen ten voordele van de bevolking. Dat dit verkeerd uit naam van foute interpretatie van de islam wordt verhinderd is misschien slechts tijdelijk en brede uitgebreide voorlichting aan de mensen daar is dringend gewenst. Krijgen kinderen op scholen daar nog steeds anti-joodse leerstof?

Geen opmerkingen: