woensdag 8 maart 2023

aanstaande nieuwe ordening?

                          Het beginsel van recht is billijkheid zoeken. Om dat te vergemakkelijken worden er wetten gemaakt. Sommige daarvan deugen niet en wie daaraan niettemin tegen beter weten in gehoor geven komen in aanmerking voor bestraffing. De rechter is een vakman die moet zorgen voor goede toepassing van het recht en respectering der rechten van mensen en dieren.
Het is in onze tijd niet nodig en niet billijk dat er opeenhopingen van macht en geld zijn die anderen in hun ontplooiing zwaar hinderen. Om zulke kwalijke zaak tegen te gaan is er helaas nog onvoldoende wetgeving. Dan hebben zowel rechter als bestuurder taak om corrigerend op te treden. Vaak zijn er eenvoudige maatregelen mogelijk zoals: Beperking van uit de Schatkist salariëren  tot bijv. tien jaren, hetgeen roulatie opwekt met spreiding van zeggenschap. Beletten van verdringingen in de distributie, geldend voor media, supermarkten, producenten. Afroming richting Schatkist of collectieve bedrijven van overmatig particulier kapitaal, daar voor een eigen (familie) bedrijf immers volstaan kan worden met enige tientallen miljoenen. Besturen kiezen, zowel staatkundig als in de bedrijfswereld. Dit vermindert baantjescarrousels en is actueel voor de verkiezingen op 15 maart: Weg met de Haagse hielen likkende commissaris. De Provinciale Staten van Groningen en de Rijksuniversiteit aldaar bleven te passief toen Shell en Den Haag de aardgasbaten gingen verdelen met als resultaat Bijstand voor de ondermodalen te Slochteren. Betere ordening is opdeling van het land in een viertal autonome gebieden met op programma gekozen chef. Dit vergemakkelijkt openstelling voor samenwerking in de Benelux, evt. ook met Scandinavië om een sterk progressief en militair zelfs neutraal blok te vormen binnen de EU en op de planeet. Waarbij pinarend Suriname en ministaatjes zich kunnen voegen om paraplu te verkrijgen.
Waarom spreekt de hollandse intelligentia hier niet over? Die bovenliggers zitten hoog in de maatschappelijke piramide en hoeven geen echte democratisering welke hun posities aantast. De clientèle samenleving past de spraakmakers wel. Maar in de nu derde wereld werd geformuleerd dat het beschavingspeil van een natie afleesbaar is aan de omgang met de dieren. NL scoort zo bijster laag, hoewel telkens de jeugd vele jaren doorbrengt op school en universiteit. De onbekwame en zo kwaad aanrichtende juristen laten toe dat billijk bejegenen van dieren ver te zoeken is. Dan is het plicht om zulke figuren kwijt te raken en wel eerlijke rechters aan te stellen. 

Geen opmerkingen: