vrijdag 10 maart 2023

waardevast klein spaargeld

            In het programma van nagenoeg elke politieke partij ontbreekt een voorstel om de koopkracht te handhaven van wat een kleine spaarder bij een bank heeft ondergebracht. Als er niets gebeurt hoeft een jaar later de bank bij opname voor een grote aankoop minder aan werkelijk bestedingsvermogen terug te geven. Zo is er nogal stiekeme verschuiving van geld behorend aan modaal en daaronder naar de grote bank en diens aandeelhouders. Mogelijk lijkt oprichting van een Rijksspaarbank, die op de rekeningen van de kleine spaarders de inflatie compenseert. Dan krijgt het Rijk geld te leen zonder dat het echt wat kost en er wordt evenveel aan koopkracht teruggegeven. Er bovenop kan er eventueel nog rente betaald worden. Misschien valt zo'n regeling ook bij bestaande banken onder te brengen. 
              Over pensioenen licht de partijen helemaal verkeerd voor. Doordat welgestelden aanzienlijke aftrek pensioenpremie krijgen moet de fiscus meer halen bij de lagere inkomens. Bovendien is het helemaal niet nodig dat de ene niet meer werkende bevoordeeld wordt over een ander. Bij afschaffing van het huidige pensioenfondsensysteem met terugwerkende kracht vloeien er honderden miljarden in de Schatkist, verdwijnen staatsschuld en couponknippers en kan de gelijkelijk verdelende AOW met honderden eurootjes per maand omhoog. Waarvan een deel zal doorvloeien naar de volgende generatie. De 1500 miljard in de potten van de pensioenfondsen genoegen om de grote bedrijven te collectiviseren, hetgeen gunstig uitpakt voor loon en winstdeling der werknemers; plus aflossing van de staatsschuld (niet leuk voor couponknippers) en verhoging van de gelijkelijk verdelende AOW met een paar honderdjes. Tegen zelf sparen is geen bezwaar maar doe dat niet op kosten van de ondermodalen.
Ga na of u behoort tot de profiteurs van het huidige pensioenstelsel met die grote fondsen of dat u per saldo benadeeld wordt. 
Hoe is het mogelijk dat op de naar voren gebrachte manieren de welgestelden -die hun geld van de bank kunnen halen om te investeren en zo minder last hebben van inflatie- jde kleine luyden zo kunnen pakken, hen geld aftroggelen?
Merk op dat er in het parlement alleen veelverdieners zitten die behoren tot de profiteurs. Het bindend referendum kan de situatie veranderen.

Geen opmerkingen: