Er was eens een land dat bestuurd werd door de rijken. Die moesten natuurlijk ook belasting betalen, want niet alles viel te halen bij de minst draagkrachtigen en zo werden progressieve tarieven overeengekomen.
Maar het is wel spijtig dat je als welgestelde veel geld kwijtraakt aan de fiscus. Toen bedachten de rijkelui dat het fijn zou zijn om een deel van het inkomen niet te laten beschouwen als inkomen en er dus geen belasting over hoeven te betalen. Omdat zij het voor het zeggen hadden vonden ze dat dit een appeltje voor de dorst moest gaan heten, waar ze nu niet van konden genieten en het derhalve geen inkomen was. Ook meenden ze dat het geen bezwaar was dat die minderdraagkrachtigen dan meer moesten dokken aan de Schatkist. Want als men in de problemen komt is er altijd nog de voedselbank. De rijke flessetrekkers wreven zich vergenoegd over hun buiken, die met heerlijkheden van Starbucks, de bio-industrie, enz. gevuld werden, zoveel als ze maar op konden. Tegen de rechters zeiden ze dat hun democratie maar wat fijn was en ze vroegen om bij de Justitie niet te letten op banale zaken zoals art 3 der Grondwet, de preambule der Verdragen van de EU, rechten van dieren met kalf bij de koe, varken wroetend in aarde en kip scharrelend in een natuurlijke omgeving.
Zo'n rechter moet bij aantreden iets zweren. Dat behelst in feite altijd billijk optreden en niet zitten blijven als er gehandeld moet worden. Nu ja, veel rechters begrijpen dit niet en regenten attenderen hen er niet op. Die zijn vaak slimmer dan juristen en zie hoe de aftrek pensioenpremie eventjes geregeld werd terwijl het volk sliep en de rechter dommelde. Toen ie wakker werd plooide hij zich. Zelf profiteerde hij immers en wat wil je nog meer. Geregeld werd met wet en wet moet gehoorzaamd worden; anders is het geen wet. Dat vinden de rechtbank, het Gerechtshof, de Hoge Raad. Zouden daar mensen zitten die ook bij de rijken te tellen zijn? Klassejustitie komt hier uiteraard niet voor; de media zijn waakzaam. Tenminste om de monarchistische piramidale maatschappij te verdedigen en wat de slachthuizen betreft: die zorgen ook toch voor genoegen op het bordje van de gewone man.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten