donderdag 13 januari 2022

wat staat daar (niet)?

Ad Valvas,
                                                        Wie hebben er op de VU geen schoenen aan? Dat zijn de beelden Adam en Eva. Bij de fontein op de binnenplaats, waar studerend in de schaduw van het lover jongeren af en toe opstaan om een langs de zonovergoten muren rijpende druif of abrikoos te plukken en die met een lach een vriendje aan te bieden. 
Nu de Vrije Universiteit niet meer gereformeerd is maar alvast een atheïstische rector kreeg -althans zonder godsdienstig lelijke beelden uit zuidoost Azië meebrengend- en de bestolen christelijke achterban een nieuwe universiteit opricht op de hoek van wad en Eems, met daarheen ook het vliegveld Eelde verplaatst, moet een flink deel van het kapitalistisch onderwijs, gericht op geld verdienen, weggevallen zijn. Op 9 januari 2022 werd in de Westerkerk en op Youtube het verschil tussen hebben en zijn uitgelegd. Die naakten hebben niets om het lijf en bezittingen zijn voor hen niet van waarde. 
Waarom werd die prachtige fontein met de mooie beelden ontmanteld door boze bazen? Elke vooraanstaande prettige universiteit heeft toch zoiets? Je moet niet de klinker fabrikanten en tegelzetters stellen boven beeldhouwers.

Geen opmerkingen: