zondag 14 mei 2023

BAS 2023

                               Koffie kost er klein 2,50 euro; groot 3,75. Een setje tennisballen is verkrijgbaar voor tien euro. Ziedaar hoe het huisje bij de openbare twee tennisbanen in het Westerpark, gebouwd door de provincie met jongerenopleiding, thans gebruikt wordt. Het was Erwin Josefa van Curaçao die zich inzette voor sport, met name tennis maar ook skeeleren, af en toe een springkussen voor de kleintjes, enz. in achterstandswijk Westerpark. In Zweden zie je vaak één tennisbaan en dan bij de school. Sportieve vorming is duur bij de grote tennisverenigingen met hun leraren die een goed salaris wensen. Samen met Yvonne Brilleman kreeg Big Ali, zoals hij graag genoemd werd naar de fameuze bokser, het voor elkaar dat er bij deze tennisbaantjes een clubhuisje kwam. Waarvan de inrichting gesponsord werd door Cargill. Van daaruit werd laagdrempelige tennisinstructie gegeven, organiseerde Big Ali toernooitjes voor jeugd en volwassenen en bleek het clubhuis een ontmoetingsplaats voor mensen met verschillende culturele, etnische en financiële achtergronden. De gemeente was goedkoop uit met toezicht in deze hoek van het park door Big Ali en met vrijwilligers die het toilettenblok tegen een kleine vergoeding regelmatig schoonhielden. 
Maar afgunst sloeg toe op het stadhuis en VVD-wethouder Van den Burg spande zich in om de fijne club met vele leden, sponsors en sympathisanten de nek om te draaien. Club en voorzitter deugden niet en het moest worden als op de andere openbare tennisbanen zonder buurtinitiatieven en waar men alleen met kennissen speelt. De Raad van State stelde Big Ali Sportvereniging in het gelijk tegenover de gemeente in een betrekkelijk kleine financiële kwestie. Daarop braken Van den Burg en consorten het clubhuis van Big Ali Sport open en installeerden er de Regenboog, een organisatie voor daklozen en zwervers. Hetgeen toch niet met sport te maken heeft ofschoon ook deze mensen welkom waren om mee te sporten. Al spoedig verdween die Regenboog naar de vele andere panden in zijn bezit. Daarna kwam er kortstondig een wielerclub en nu dus een commercieel bedrijf met vooral oudere gasten die de prijs van de koffie wel op kunnen brengen. Een technische kwestie bleef onderbelicht, namelijk dat niet automatisch de eigenaar van de grond (de gemeente) ook eigenaar is van het pand daarop. Zo heeft tv Joyjaagpad een eigen clubgebouw op een gemeentelijk park. 
Het is zinvol om Big Ali Sportvereniging weer tot leven te wekken gelet op de goede prestaties in het verleden en de huidige tekortkomingen. Daar Van den Burg onrechtmatig tewerk ging zal de gemeente Amsterdam schadevergoeding moeten betalen. Waarmee ook een nog resterende kleine schuld aan de ING-bank af te lossen valt. Archiefstukken zijn aanwezig. 

Geen opmerkingen: