dinsdag 23 mei 2023

nieuw aspect

                                  Een Gemeentebestuur dat een paar miljard wil uitgeven voor een overbodige en gevaarlijke tunnel vind je in Amsterdam. De autoweg op de Zuid-As valt te verbouwen tot een mooie boulevard à maximaal 20 m/sec, waarbij ook de voeten van de gebouwen aan weerszijden zichtbaar horen te zijn. Dan is er geld voor een grote ARK waarin wetenschappers oplossingen trachten aan te dragen voor internationale problemen. Op het water van het Oosterdok met steun van bezoekers en zo Amsterdam op de wereldkaart zettend. 
Een nieuw aspect in het israëlisch-palestijnse conflict vergt aandacht: De joodse bevolking van Israël is zoveel toegenomen dat evenveel terugkerende palestijnen als destijds de 700.000 gevluchte mensen geen grote verstoringen van de joodse staat zou opleveren. Altijd, maar onderbroken door 2000 jaar agressie van vreemden, hebben joden het gebied bewesten de Jordaan als hun vader/moederland beschouwd en verlangd dit erkend te zien met Jerusalem als hoofdstad. Waar de ambassades dan horen. Tussen haakjes hebben de palestijnen waarschijnlijk wel een tikkeltje joods bloed van achterblijvers. Misschien dat daardoor die palestijnen zich politiek zo roeren vergeleken met de veelal passieve arabieren in omringende landen. Zo is er geen plaats voor een ander nota bene niet vriendelijk gezind rijk; waarin schoolkinderen haat tegen joden meekrijgen! In de kopie hieronder iets over een mogelijk autonome Westbank, die dan wel de regionale hoofdzetel ook in Jerusalem kan hebben. Ter tafel kan dus komen vereffening behelzend vanuit arabische landen gevluchte joden en uit Israël idem moslim arabieren. Omdat deze joden wel grotendeels weer goed gesettled zijn en deze arabieren niet mag er een disbalance in aantallen zijn. De (kwaadaardige) bevolkingsexplosie valt mogelijk op te vangen in de ontworpen Lijn-Metropool in Saoudi-Arabië, waar men graag een grote bevolking wil in dat grote land. En dit verantwoord kan zijn met gebruik van zonne-energie; niet met het verstoken van olie. Israël ware ter compensatie een zuidwaarts verlegde grens te geven vanaf noordelijk Gaza tot, landschapscontouren volgend, de berg Horeb en met enige nieuwe kust langs de Golf van Aqaba voor een, de opvang elders van terugkerende arabieren compenserende, grote stad.
In het rijk van David en Salomo waren er grote minderheden en waarschijnlijk niet ontevreden. Je ziet bij de bushalte in Israël burgers met blauwe ogen of zwarte huid. 
Wat als een palestijn en een joodse meid op elkaar verliefd raken? 





Geen opmerkingen: