dinsdag 16 mei 2023

die kolonisten

Pas enige eeuwen is de enorme omvang van het heelal bekend. Biologen menen vaak dat alles vanzelf ontstond en zich geleidelijk ontwikkelde. Fysici weten dat sedert het Begin het wonderlijke koolstofatoom precies bleef zoals het geconcipieerd werd. Door de Schepper natuurlijk en als wij die Grote Geest noemen is het meteen duidelijk dat we de aard van God domweg niet weten. Want geest van een mens is aan het lichaam gebonden, maar hoe Geest op zichzelf bestaat is een raadsel. Voorheen kende men het begrip evolutie niet terwijl thans steeds duidelijker wordt dat planeet Aarde een soort boerderij van de Grote Geest is waar het mensdom groeit naar "beschaving". Dat verloopt niet zo best in een wereld zonder tegenslagen. Wij hebben het niet voor het zeggen aangaande ons lot en voor onze geestelijke evolutie is blijkbaar het doormaken van lief en leed essentieel. Wil er alomvattende rechtvaardigheid bestaan, zo kan men concluderen, dan is een hemel noodzakelijk.
De kolonisten op de Westbank beroepen zich op het Oude Verbond, waarover bij ons het Oude Testament bericht. Dat verbond lijkt op het aardse bestaan betrekking te hebben gehad, maar joodse kolonisten als overlevenden van de Holocaust zullen nu wel het bestaan van een hemel of Nieuwe Aarde veronderstellen. Immers benadrukken zij de rechtvaardigheid van Jaweh en dan is het voor Hem omzien naar het lot van allerlei slachtoffers. Daar is geen hedendaagse tempel bij nodig om aan zulk geloof vast te houden. Wie herbouw van de vroegere tempel te Jerusalem wenst met dierenoffers gelieve zich te orienteren op de psalmen, die dat overbodig noemen. En de profeten spraken van een Nieuw Verbond. Wat zou dat moeten inhouden gezien vanuit de belangen van ons mensen? Want de sterkste partij, de Grote Geest, richt zich toch daar op; omdat Hij of Zij het ook zonder ons kan stellen. Geen Het zal het zijn vanwege de enorme intelligentie. Zijn "raadsbesluiten" kan God niet openbaar maken door daarmee op de televisie te verschijnen want dan zou alles vast komen te liggen en verdwijnt onze keuzevrijheid, zou onze evolutie tot stilstand komen. Dus is het wel begrijpelijk dat er een Messias gestuurd wordt, een Gezalfde voor de boodschap over het Nieuwe Verbond. 
Joden gooien stenen. Het waren europeanen die kruisigden. Nota bene na onschuld te hebben vastgesteld van die mens naar Gods beeld uit Nazareth. Het is wel fijn dat hij het menselijke heeft meegemaakt en zo troost biedt aan wie ook lijden. Bij goed lezen kan het begin van het evangelie van Johannes opgevat worden als verwijzing naar Genesis 1; zonder Drie-eenheid. "Zoon van" betekent in het Midden Oosten vaak "twee handen op één buik" , in woord noch daad te onderscheiden. Men houde zich aan de Tien Geboden met slechts de Ene. In het vervolg van het eerste hoofdstuk van Johannes wordt geschetst dat Jeso -met noordnederlnadse naamsuitgang- als enige reeds van geboorte af aan de relatie met God volgens het Nieuwe Verbond had. Essentie van dit nieuwe is de verhoging van onze status van knechten, die loon willen, tot "kinderen" aan tafel bij pa, alles poëtisch uitgedrukt. Deze essentie komt duidelijk naar voren in de aanhef van het grote christelijke gebed, het "Onze Vader, die in de hemelen zijt". Als joden zich willen houden aan slechts het Oude Verbond met lagere status is daar overigens niets op tegen, toch?
Behalve dat het christelijke alle mensen kan omvatten. Westerse regeringen baseren zich veelal op het humanisme dat sterk naar voren kwam uit christelijke wortels. Zij zien daardoor niet zoveel verschil tussen joden en arabieren, tussen israëli's en palestijnen op de Westbank. We moeten de geschiedenis erbij halen: de moslims hebben nooit Jerusalem als hoofdstad gehad. Hun bevolkingsexplosie was kwaadaardig met de bedoeling om de israëli's in zee te drijven. Thans lijkt alleen nog een autonome Westbank binnen Israël mogelijk met hoogstens een derde van de bevolking joods en in overig Israël idem eenderde arabisch. Tibetanen, oigoeren, papua's hebben eigen oude cultuur, taal, etc. hetgeen recht geeft op een eigen natie. De Westbank moslims hebben dit niet en zullen moeten erkennen dat na twee duizend jaar van buitenlandse agressie en onderdrukking Israël geheel mag herleven. Maar net als vroeger en overal in beschaafde landen kunnen er anders geörienteerde minderheden leven. Die vriendelijk te bejegenen zijn. Van weerszijden natuurlijk en vergeet de dieren niet. Elk beest onder controle van de mens komt voldoende natuurlijke buitenruimte toe om tenminste drie seconden achtereen voluit te rennen, vliegen of zwemmen. Gelijk de ezel die sabbat kreeg om rond te struinen. Wie heten er kolonist? Bij ons waren de veenkoloniën voorheen woeste onbewoonde gebieden. Waarschijnlijk zal een beetje echt christelijke menselijkheid helpen om zowel de naaste als de vreemde te respecteren en de gemoederen op de Westbank te richten op evolutie der geesten. Net als zulks van pas komt voor Peking. Christelijkheid als in het begin toen de productiemiddelen verkocht werden om armen te helpen? Toen Ananias en Safira dood neervielen, terwijl zoiets absoluut niet bij Jeso gebeurde? De overlevering, met mogelijk ook vertaling naar het grieks van een oorspronkelijke tekst, is soms niet nauwkeurig. Dat was al het geval met het bericht dat een Gouden Kalf aanbeden werd. Indertijd had de godheid een kalf als voetbank gelijk een koning een kroon draagt. De israelieten zullen niet zo dom geweest zijn om een zelfgemaakt beeld te vereren. Het was meer proberen God naar zich toe te trekken, Hem voor ons karretje spannen en dat viel niet in goede aarde. Of neem Abraham die moest erkennen dat niet hij baas was over zijn zoon en evenmin zijn dat politieke of religieuze leiders. Welke plek is heiliger: Waar Abraham offerde en nu die moskee staat of waar God de geit schonk, verward in het struikgewas op de steile helling waar nu de Klaagmuur is? Er is plaats op de Tempelberg voor een Psalmenhuis waar het gemeenschappelijke erfgoed gezongen, gereciteerd, gemusiceerd wordt. 
Grote verdienste van Mohammed was dat hij de malle Drie-eenheid bestreed en zeg nou zelf: zoiets is toch helemaal niet nodig voor het Nieuwe Verbond? Paulus was een halve heiden, niet tevreden met de psalmen die zeggen dat God vergeeft om niet en al die brieven van het Nieuwe Testament ademen een zoetsappige sfeer alsof ze bewust bewerkt zijn door lieden met kwezelneigingen. Die vind je ook in het laatste Liedboek der kerken. De joden mogen zich wel wat meer inspannen om de christenen op het rechte spoor te brengen. Moskeeën hebben daar ook behoefte aan conform de Verklaring van de rechten van de mens en hoe nu die kolonisten bij te spijkeren als de krant bericht over moord en wraak? Als buitenstaander kun je verschil maken en enerzijds beoordelen dat in hun nooit opgegeven vaderland de joden recht hebben op hun ietwat aparte staat en de arabische moslims als indringers niet. Anderzijds hebben de palestijnen en de israëli's op de Westbank argumenten die buitenstaanders niet vermogen nauwkeurig af te wegen en daarom tenminste tijdelijk als fifty-fifty kunnen beschouwen. Met andere woorden gelijke rechten voor de individuele burgers. Dat behelst sociaal-economisch delen met uiteraard tegengaan van overbevolking door verplichte DNA-registratie om sancties te kunnen nemen. Het omvat apartheid op sabbat, vrijdag en zondag en de andere dagen niet. 
De mensheid is verdeeld in opvattingen, bezigheden en toekomstvisies. Des te meer naarmate er uitgebreid info opgenomen wordt in het brein. Dat werkt een beetje als een computer met centraal een schermpje waarop van binnen en via de zintuigen allerlei arriveert. Dan is het kiezen wat het zwaarste weegt en daarop volgen handelingen. Tussen de zich ontwikkelende kolonisten zullen welhaast vanzelf ook lieden tevoorschijn komen met voorkeur voor een joodse kerk zonder Drie-eenheid, niet strijdig met de Tien Geboden en wel met de idee van het gouden kalf. Met acceptatie van Jeso als Messias, brenger van het Nieuwe Verbond, aangekondigd door de profeten. Die jood uit Nazareth of Bethlehem was toch geen afvallige maar kwam net als Elia in aanmerking voor hemelvaart.
                                                                            
zie 13 mei 2021 op deze site






Geen opmerkingen: