woensdag 24 mei 2023

SUN

Partij voor de Dieren,
                                                      Extra inbreng van de leden voor een goed verkiezingsprogramma dat basis kan zijn voor gezonde politiek der uitvoerende macht?
Vroeger was er de stam met ongeschreven maar wel veel regels. Zodat de posities van de mensen op het sociale en economische vlak redelijk duidelijk waren. Daarna kwam de feodaliteit met bazen en horigen, dat zich vertaalde in rijk en arm; de vroegere solidariteit om het nodige te delen overboord kieperend. Wel was er beperkte zorg voor de minsten, die immers nodig waren om te dienen. Vervolgens ontstond het regentendom, mogelijk gemaakt doordat de handel zich verbreidde buiten de eigen lokale kring en met overschrijding van nationale grenzen de macht van het geld ontwikkelde. Hun bezitters kregen in de moderne wereld concurrentie van intellectuelen die dankzij algemeen onderwijs zich fors in aantal vermeerderden. Het resultaat is thans een Tweede Kamer waarin de economische en intellectuele bovenlagen zich eendrachtig inspannen om hun zegje uitgevoerd te krijgen en 'gewone" mensen moeten dat maar slikken. Dan blijken er miljardairs en voedselbanken te bestaan. Het zou wel anders kunnen, maar dat betekent voor de sterksten en slimmeriken inleveren. God heeft toch niet iedereen gelijk geschapen met voor elk evenveel van het goede en het kwade. Dus is er uit de hoek van de bovenbazen en hun naar carrière smachtende aanhang weinig animo om voor de minderen een betere situatie te scheppen, behalve bij enige "zonderlinge betweters"?
    Maar er zijn verkiezingen waarin ieders stem even zwaar weegt. De Europese Unie kent gelijkwaardigheid, die vastgelegd is in de Verdragen. De preambule daarvan geeft dit al duidelijk weer en verplicht tot toepassing en handhaving.  Echter wensen machthebbers hun positie verder op te krikken en zij willen zowaar ook iets voor de rest, de horigen, die toch niet verleid moeten worden om revolutie te maken. Dat kun je lezen in de programma's der politieke partijen waarvan er niet één communistisch of echt christelijk is. Er klinkt veel hoera-geroep voor de hondkoning. De pias die het doet voor vleierij en poen. Het werkelijk staatshoofd blijkt de niet gekozen VVD-er Rutte, die zijn "koning" als een hondje aan een lijntje heeft. Zelf is hij een soort loopjongen van het grootkapitaal. 
   Wie zal de varkens bevrijden? Conform de regel dat elk dier onder controle van de mens voldoende natuurlijke buitenruimte toekomt om tenminste drie seconden achtereen voluit te rennen, vliegen of zwemmen? Dat kan een Marianne Thieme als gekozen presidente van de republiek Nederland. Die met voorbijgaan van het baantjescarrousel uit heel het volk bekwame ministers werft en bindende referenda over hoofdzaken houdt, waarna een ondergeschikt parlement zorgt voor uitwerking en controle. Het onderwijs faalt om op te voeden tot zelfbewuste burgers die in staat zijn om af te wegen en verantwoord aan politiek te doen. De media werken niet mee met hun voetbal op prime time. Opsplitsing van het land in een viertal autonome delen is bevorderlijk voor participatie en zal ook drukte spreiden. Werkelijk goede veranderingen in ons land zijn zeer wel mogelijk als de kiezers in meerderheid daartoe besluiten. Een flink deel van die kiezers blijft echter weg tot grote vreugde van de trouwe VVD-aanhang. Dat verandert als iedereen bij de stembus honderd euro uit de Schatkist krijgt voor zijn inspanning om een goede keus te maken ter ontwikkeling van een beschaafde natie. De politieke organisaties moeten dit bevorderen en hebben daarom, indien niet van de partij der egoïsten zijnde, een gemeenschappelijke taak en een te concretiseren doel. Als het ware is er een Sociale Unie nodig om miststanden te verhelpen en goede ontwikkeling te bevorderen. Dat behelst verspreiden van kennis aangaande ieders positie als vrije burger met automatisch recht op deelname aan beraad en besluit zoals in essentie verwoord in die preambule der EU. Haal uw schoolgeld terug als u daar nog nooit van gehoord hebt. Het vergt opleiding, ook militair om hoofd en handen te leren gebruiken in tijd van nood, met betere verdeling van rottig werk. Inzicht is nodig dat een minder grote, zware, dure, energievretende auto financiële ruimte vrijmaakt om eerst het kalf bij moeder koe te laten drinken. Commerciële fabrieken voelen niets voor kleinere wagens waarop minder winst te behalen valt. De overheid kan een vergroot elektrisch Dafje als taxi op de markt brengen en in eigen land ook dienstwagens laten maken. Want dat scheelt afdracht van sociale premies en loonbelasting aan vreemde schatkisten.
Het huidig bestel berust op de macht van de veelverdieners in de Tweede Kamer en zij vertegenwoordigen meer de belangen der hogere kaste dan dat zij opkomen voor de minima in binnen- en buitenland. Daarom dient de Partij voor de Dieren zich te richten op omvorming tot republiek als geschetst met betere spreiding van macht en dientengevolge ook geld. Waarom zouden wij miljardairs moeten gedogen? Die eisen een onevenredig deel van ontplooiingsmogelijkheden op en verstoren samenwerking van belanghebbenden.  Als Partij ook voor de mensen kan er een soort coalitieprogramma gemaakt worden op het hoofdkwartier van de PvdD, waarop andere politieke richtingen kunnen inhaken en eventueel bijsturen. Misschien zal www. Sociale Unie Nederland.nl hiertoe een goede site zijn.

Geen opmerkingen: