vrijdag 26 mei 2023

................... pensioenfondsensysteem, herhaling

                     Amsterdam, 28 februari 2021

    het beste voor de rijksten
                                                        Er zit thans meer dan 1500 miljard euro in de potten van de nederlandse pensioenfondsen, die beheerd worden door niet gekozen managers welke zorgen voor scheve verdelingen na het werkend leven. Het bedrijfsleven ondervindt hinder door hoge eisen aan vergoeding voor door die fondsen verstrekte leningen. De hoeveelheid kapitaal is voldoende om de grote ondernemingen te collectiviseren met vervolgens hoger loon voor den arbeider plus winstdeling. De Europese Centrale Bank in Frankfurt kocht slecht renderende obligaties op zodat de welgestelden die geld over hebben nu winst kunnen maken met aandelen en onroerend goed. Bij afschaffing van het pensioenfondsensysteem kan de staatsschuld -in normale tijden profijtelijk voor de rijken wegens rente- gedelgd worden. Er blijft dan nog genoeg geld over om de AOW met honderden eurootjes per maand te verhogen. Sparen betekent aanspraak maken op toekomstige produktie. Die kan echter telkenjare eerlijker verdeeld worden dan via kapitaal en beleggingen.
Er geldt zoals het soevereine volk wil plicht tot belasting betalen naar draagkracht. Zulks rond het jaar van inkomstenverwerving omdat anders verwatering optreedt. Ongeveer eenderde van de bevolking, de bovenmodalen, is voor handhaving van de huidige monarchistische piramidale maatschappij waarin bobo's van de Achterkamertjes het hoogste woord voeren. Ook bij de christelijke partijen en de kleine luyden daar komen niet aan bod. Zodat in feite het tegenwoordige kabinet en idem het parlement van een onechte meerderheid gebruik maken!.... om het beste voor de rijksten te zoeken. Begin vorig jaar bleek dit uit de voornemens om de inkomens van de parlementariers met een duizend euro te verhogen, terwijl deze mensen al overhouden en sommigen daar zelfs miljonair werden. Terwijl jeugd en minima tevreden moesten zijn met honderdjes plus evt de voedselbank en ambtenaren zus en zo voor subsidies her en der. De door kabinet en Tweede Kamer aanvaarde ECB politiek koerst in dezelfde richting en heeft voor de kleine spaarder die bij de bank geen rente meer ontvangt een inflatoir effect. Daarbij komt nog verarming door grotere staatsschuld die hoge btw vereist als er miljarden geschonken worden aan Spanje en Italie. Er zijn daar tientallen miljardairs en men kan er ook in kleine Fiatjes rijden, maar daarvan zou een prikkel uit gaan om in Nederland meer belasting te gaan innen waar veel geld zit.
Het is dan niet verwonderlijk dat de "haves" zoeken naar nog meer begunstiging en naar schatting slepen zij jaarlijks minstens 15 miljard binnen aan aftrek pensioenpremie. De minima zijn van dit soort flessetrekkerij de dupe; een en ander komt neer op onrechtmatig overhevelen uit de zakken van onwetende laagbetaalden naar wie al genoeg hebben, behalve om hun hebzucht te stillen. 15 miljard komt bij 3 miljoen AOW-ers neer op 5000 euro per persoon afhandig maken. Daarom moet de minister conform de openbaarheid van bestuur de cijfers bekend maken van het totaal aan aftrek pensioenpremie en dit naar schatting per inkomenscategorie.
Mensen die het voor het zeggen hebben dankzij geld, positie, vrienden, voelen weinig voor de republiek. Immers komt hun positie in gevaar bij een gekozen president die ook buiten de partijen ministers zoekt en bindende referenda organiseert. Een meerderheid van het volk wil bijv. wel 5000 euro meer voor beneden-modaal uit tienduizend minder voor de hoge inkomens. De middenmoot is doorgaans afkerig van veranderingen maar vaart er wel bij als de samenleving meer egalitair wordt want dat vergroot hun kansen om zich beter te ontplooien tot en met in de hoogste regionen. De republiek is socialer en past beter bij christendom en humanisme; dan wordt ook dat grote gebouw op de Dam toegankelijk voor de burger in plaats van slechts voor oude en nieuwe adel. In een neo-feodale samenleving hebben de dieren het slecht, nog slechter dan de horige mensen en bazen en baronnen vergiftigen zonder scrupules planten. Een goede republiek met zeggenschap, deelname aan beraad en besluit via bindende referenda, is minder verstrengeld aan de Mammon; haalt een streep door de onrechtmatige bevoordeling van welgestelden via een foute aftrek pensioenpremie.

Geen opmerkingen: