woensdag 3 oktober 2007

Toestanden

straattheater
T O E S T A N D E N
Op verschillende plekken van het plein zijn artiesten bezig met korte schetsjes, welke steeds herhaald worden. De acteurs dragen maskers die bekende personages voorstellen.
scene a.
Mevrouw Amsberg zit op een grote, hoge stoel met baldakijn. Ze heeft een kroontje op het hoofd dat daar telkens van af valt en gehaast zet ze het ding steeds weer op. Balkenende verschijnt en A. staat op, draait zich om en tilt haar rok een beetje op zodat B. (het masker van) haar achterwerk kan likken.
A: Toemaar.
B likt: Aaaah, lekker!
Volgende keren met variatie zoals: Kom jongen, mijn derrière is gereed. Etc.
A gaat weer zitten en krijgt van een grote stapel een papier aangereikt. Dit kan door B maar ook door mensen uit het publiek. Op het papier staat "Ieder wordt geboren vrij en gelijk in rechten" (art 1 der Verklaring van de rechten van de mens). A leest, wordt kwaad of niet en verscheurt het papier. Een volgende keer kan B zeggen bij het aanreiken van het papier: Of u wilt handhaven. A: Zeker, ik zal mij handhaven. En ze verscheurt het papier.
Een met A vergeleken iel persoon in witte laboratoriumjas komt op met een prikapparaat waarmee hij bloed wil afnemen van A om te kijken of het blauw is. A raakt verstoord en roept Balkie, Balkie, haal die enge man weg; hij wil mij bloed aftappen want hij gelooft niet dat ik blauw bloed heb. B gebaart en wenkt naar stevige agenten die de lab man in de kraag grijpen en afvoeren.
scene b
Wouter Bos staat bij een grote goudkleurige schatkist. Maxima komt langs en Bos buigt zich naar de schatkist om er verschillende keren achterelkaar stapels bankbiljetten uit te halen en die glimlachend aan Maxima te geven. Dan houdt hij op om te kijken of ze genoeg meent te hebben gekregen. M blijft echter staan en B haalt nog meer bankbiljetten uit de schatkist. Ondertussen komt er een oude Surinaamse vrouw langs en zegt tegen B: Ik heb maar vijfhonderd euro AOW gekregen. B schudt zijn hoofd en haalt zijn schouders op. De Surinaamse wijst naar de schatkist en zegt: Die is toch niet leeg? B: Bijna. M komt nog even terug en houdt haar hand op. B buigt zich weer naar de schatkist en haalt er nog een stapel bankbiljetten uit om die aan M te geven. Een politieagent komt langs en zegt tegen de Surinaamse: Doorlopen!
scene c
Rouvoet staat bezweet van de inspanning en zich het voorhoofd afvegend op een trapje voor een groot bord en probeert daar een stuk tekst te wissen, hetgeen hem niet lukt. Er komen boeren in bedrijfskleding langs die hem proberen te helpen, maar ook hen lukt het niet. Op het bord staat: Onderhoudt de sabbath ook voor de dieren en zorg dat zij dan ontspannen kunnen rondscharrelen in een natuurlijke omgeving. Verder staat op het bord bovenaan en duidelijk leesbaar TIEN GEBODEN. Het overige van het bord is gevuld met moeilijk leesbare tekens zoals in de Sinaï woestijn sommige rotsformaties er uit zien alsof ze beschreven zijn.
scene d
Amsberg junior zit op een regisseursstoel en leest voor uit een groot exemplaar van het boek Boerderij der dieren, geschreven door George Orwell. De titel van het boek moet voor het publiek goed zichtbaar zijn. In plaats van gewone neus en mond heeft A een varkenssnuit. Voor hem zitten Telegraafverslaggevers die ijverig noteren wat hij opleest. A. verdraait de tekst een beetje en leest hardop: Toen zei het paard, dat de hele dag keihard gewerkt had: Sommige dieren zijn nu eenmaal meer gelijk dan andere. Toen mekkerden de schapen: Sommige dieren zijn meer gelijk dan anderen. Toen meende de kat: Waarschijnlijk zijn sommige dieren meer gelijk dan andere. Ik zal daar rekening mee houden. Toen kraaide de haan: Welja, ongetwijfeld zijn sommige dieren meer gelijk dan andere. De wijze uil viel hem bij en doceerde: Inderdaad de varkens zijn meer gelijk dan andere dieren. De varkens antwoordden daarop: Wij zijn meer gelijk dan andere voor júllie. En alle dieren riepen juichend in koor: Hoera, de varkens zijn meer gelijk dan andere.
A klapt vervolgens het boek dicht, staat half op en laat onder hem iets van oranje vallen dat stront moet voorstellen. De verslaggevers springen op, vliegen ernaar toe en verpakken het in hun krant De Telegraaf. Gaan dan naar het publiek om deze topkwaliteit te venten.
scene e
Een horeca terrasje van een paar stoelen met tafeltje. Een dikke baas heeft een menukaart in de hand en prijst zijn thee à 1,75 euro aan. OP een tafeltje staat nog een koffiekopje met een theezakje erin en een schaaltje met witte suikerklontjes.
Een vijf meter verderop een theeplukster in traditionele inheemse kledij die thee uit een theepot verkoopt. Let wel dat het een stenen pot moet zijn om de thee erin warm te houden (vooraf spoelen en warm te maken met kokend water en het theezakje er pas in laten zakken nadat de pot met kokend water gevuld is. Serveren in dunne wijde stenen kopjes of kommen. Voor wie wil zoeten is honing beschikbaar. Een flikje pure chocla erbij is ook heel lekker) Op een standaard staat een grote prijskaart met de tekst:
Theeblaadjes plukken 3 cent Maar dit is doorgestreept en vervangen door
20 cent in een subkolom
plukken 10 cent
zorgpremie 5 cent
vakantie 5 cent
Belasting 0 cent
Droogstoppel 0 cent
Serveren 20 cent
kopjes afwassen 10 cent
_________
75 cent
(inclusief diversen)
scene f
Vrouwe Justitia loopt rond met blinddoek en weegschaal. Maar ze kan goed zien omdat die blinddoek niet juist is omgedaan.
Ze komt bij Wouter Bos langs, ziet toe hoe Maxima incasseert en geeft B schouderklopjes.
Ze komt bij Amsberg en Balkenende langs en helpt dat papier met die wereldberoemde tekst te verscheuren, gooit de snippers in de lucht. Ze lachen alle drie al wijzend heel hard het publiek van gewone mensen uit.
Ze komt bij Amsberg jr langs en koopt een Telegraaf-met-inhoud.
Ze drinkt thee à 1,75 euro.
Ze duwt Rouvoet opzij en probeert met een grote spuitbus de ongewenste tekst te wissen, maar ook haar lukt dit niet.
Aan het end afsluiten met een lied, rappend maar ook gevarieerd gezongen door de acteurs, begeleid door trommelslager en/of harmoncia:
Jan Lul en Piet Snot
onthoudt dit gebod:
Gij zult niet stelen,
maar samen delen.
Zo wil het ook God, (en de Internationale Socialisten, Marx, Susan George, M. Rabbae als bijvoorbeeld diens optreden volgt)
Niet te verhelen!:
Dan van doodgewoon
wordt u godenzoon.


Geen opmerkingen: