donderdag 4 november 2021

Paulus en aanhang vertaalden niet zo best

                    Luther kwam toch in actie tegen de misstand
    Hoe is het mogelijk? De deugatheïst meent dat het vanzelf gaat. Tuurlijk met langzame evolutie en wie weet leidde dat op andere planeten tot heel andere wezens. En andere verhoudingen. Maar op Aarde is voor van niets tot een prachtige 20-jarige toch geen Schepper nodig? Soms volstaan melk, bruine bonen en wat groente. 
Zo wordt het thans ook in de beginselverklaring van de Vrije Universiteit begrepen, die de agnosten aan de christelijke achterban ontstolen hebben. Met neutrale zinnen en flauwe woorden De Macht in het heelal verdonkeremanend. Het is dus tijd om in actie te komen en universitair christelijk onderwijs te herstellen voor uw jeugd. Zij moeten daar leren over het Nieuwe Verbond, gebracht door de Messias, waarin onze status verhoogd wordt van knechten die loon willen (Oude Testament) tot kinderen; alles poëtisch uitgedrukt. Die weliswaar opgevoed moeten worden en lief en leed hebben door te maken om niet tot automaten of zombies te geraken. Die leren te zoeken de boodschap, het evangelie. Te begrijpen als het even kan, hoewel duizend bloempjes mogen bloeien; verstaan dat het ketters is om in de nieuwe bijbelvertalingen "in de boezem des Vaders" (het kind op schoot bij pa) te vervangen door "die God is". Dat zal de paus (en Elisabeth ook een beetje) allicht plezieren maar taalkundig bezien begint het verhaal van Johannes gewoon met verwijzing naar Genesis: Een machtig vorst spreekt een woord en de dingen gebeuren dienovereenkomstig. Dat is technisch prima uitgedrukt als er geen mensenogen waren om te observeren. Het woord "stond" voor God kun je in het nederlands zeggen, in het grieks en latijn niet zo. Verderop mag je lezen: als enige vanaf geboorte met die nieuwe status begiftigd. Dat is goed om de boodschap kracht bij te zetten. Was Paulus een halve heiden met z'n drie-eenheid en een bloed eisende god? Het bijbelboek is niet gelijk de Koran door een engeltje gezongen (dichterlijke arabische verzen, later toch niet onaangeroerd?). Hij past misschien beter te Nijmegen en Tilburg, want God vergeeft om niet zegt de psalm. Nathaniël zal als echte jood met "zoon van" (in het Midden-Oosten een standaarduitdrukking) God "twee handen op één buik" bedoeld hebben. Is dit allemaal voor de aanstaande geleerden niet belangrijk om te weten?
Zo ja dan is de Kersttijd mooi om die universiteit te Amsterdam terug te veroveren. De heidenen eruit en tegelijk ook naar een van Drie-eenheid gezuiverd oud Liedboek der kerken. Het nieuwe staat vol kwezelversjes die je niet gezongen wilt hebben en Boven waarschijnlijk ook niet. Een vorige generatie maakte sublieme vertalingen van de psalmen en ook wel gezangen. Toen zij dood gingen en in de hemel kwamen zei God: Dank je wel voor die mooie liederen. Behoren de studenten op de VU die psalmen niet te kennen en niet te zingen? Dus tegen de kerst de atheïsten verwijderen uit de VU, want anders zal er een nieuwe christelijke universiteit gesticht moeten worden. Bijvoorbeeld in een stadje op de hoek van wad en Eems met ook hierheen verplaatst vliegveld Eelde. In de kerstvakanties stonden de ruime warme hallen van de VU telkens leeg. Niet erg christelijk jegens daklozen en zwervers. Zij moeten er dan terecht kunnen voor een leuke periode. 
Om te beginnen zijn de besturen van de VU-organisaties de laan uit te sturen. De professor doctor daar is niet erg nederig zoals het toch volgelingen betaamt. En je bent redelijk debiel als je het van oorsprong bargoense engels praat, de eigen mooie, rijke, oude taal verdringend. In het proto-nederlands vormde men waarschijnlijk nieuwe woorden met keuze van de klinkers voor de vorm, terwijl de beginletter scherpte van de begrenzing aangaf en de slotconsonant mogelijk iet zei over de bewegingstoestand. Dat ware opnieuw te activeren in plaats van zich druk te maken over pannekoeken en kinderenwagens. De universiteit kan best op een kier voor jongeren uit landen met zelf goed onderwijs. Dat maakt plaats voor wie in hun thuisland niet terecht kunnen en dan even nederlands leren verrijkt hen alleen maar.  
(Ver)nieuwd christelijk hoger onderwijs zal wel niet gespaard blijven voor richtingenstrijd. Maar ja, het is hier geen Groene Kaasplaneet met uiterst tevreden muizen, lichtjaren verwijderd van het katten-zonnestelsel. Satan vroeg aan God of hij een paar van die roofdieren over mocht brengen. Toen dat geweigerd werd grijnsde hij dat er dan wel spoedig overbevolking zou ontstaan met alle misère van dien. Wat moet De Macht dan doen?

Geen opmerkingen: