zaterdag 27 november 2021

Suriname

              pinaren en miljardairs
Aangesloten bij de EU staat Nederland volgens de meeste opinies sterker tegenover grote landen elders op de wereld. Binnen de EU zou samengaan of meer optrekken met de zuiderburen en Scandinavië een krachtig progressief blok kunnen doen ontstaan. Dan wel met meer regionale autonomie die de bobo's in Den Haag en andere hoofdsteden een toontje lager doet zingen. Voor Suriname lijkt intensievere binding, effectief met bruikbare resultaten, eigenlijk alleen mogelijk met Nederland, maar dan bijv. in een Unie waarin voor meer evenwicht ook België of liever de Vlaamse en Waalse gewesten zitten. De bevolking van de Antillen heeft wat de niet-welgestelden betreft waarschijnlijk de meeste baat qua inkomen en sociale voorzieningen bij een status van gemeente zoals Bonaire. In feite zijn er her en der op de Aardbol wellicht mini-staatjes die ook kunnen profiteren van aansluiting bij zo'n nieuw Unierijk, dat dan "minder nederlands" zal worden. Onder meer is ook te bezien stichting van een nieuwe nederlandse metropool tegenover de Canarische eilanden, want daar bouwen is drie keer goedkoper dan de Randstad verdichten. Voor hetzelfde geld wat dit laatste zou kosten, infrastructuur meegerekend, maar niet de ergernis over toenemende volte, kunnen ginds drie prachtige steden gecreëerd worden, waarvan de tweede weg te geven is aan Marokko en de derde aan de West-Saharanen. Dit in een kader waarin Holland een veertig duizend vierkante kilometer kale woestijngrond krijgt voor die metropool onder NL wetgeving -anders wil er niemand naar toe- in ruil voor permanent verblijf van een half miljoen marokkanen hier. Met afvalwater is groen te verkrijgen voor recreatie, tuinbouw, dieren, de wetenschap en de zon levert energie. Een dubbel paspoort is discriminerend want biedt ontplooiing in een extra land en het is onwettig vanwege dan dubbel stemrecht. In het verre verleden was er al eerder een migratiestroom uit Europa naar Noord-Afrika. Culturele verschillen zijn groot binnen een bevolking maar nemen geleidelijk af tussen naties. 
Het is ongehoord dat Den Haag gratis geld stuurt naar Spanje waar tientallen miljardairs de schatkist kunnen vullen -en dan een goed voorbeeld geven aan rijkelui hier- terwijl velen in Suriname pinaren. Een kind heeft geen schuld als ouders aan slavernij deden maar moet wel dokken indien het daar profijt aan overhoudt. In Suriname is een win win mogelijk met toerisme op de duizend meter hoge Tafelberg -met aangenaam klimaat. (Net als op de Cameron Highlands in Maleisië, maar zonder al die commercie). Hierbij past een eenvoudige duurzame spoorlijn uit Paramaribo en vanaf Zanderij. Ook hollandse schoolkinderen kunnen erheen om de tropen te leren kennen. Vier weken daar weegt op tegen dichtbij huis twee maanden in de klas zitten ofwel lijkt het financiële plaatje niet ongunstig.
Van drugshandel profiteert thans slechts een happy few en daaronder zitten mensen die zware criminaliteit niet schuwen. Handig om de problemen op te lossen is wellicht onderschepping van drugstransporten om de waar in staatswinkels te verkopen aan te registreren klanten. Vergelijk hoe men alcohol krijgt in Zweden. De opbrengst valt dan sociaal te besteden onder wie pinaren, al moet je dat niet rechtstreeks doen maar gewoon via de Schatkist en sociale wetgeving. Deze laatste kan na reorganisatie van de staatkundige verhoudingen ongeveer gelijk getrokken worden.
Het land Suriname zal iets kleiner worden als het Amazone-oerwoud, de Sahara, de Himalaya losgemaakt worden van staten gelijk Antarctica ter wille van ongestoorde flora en fauna. Actueel is hoe de levensstandaard in Suriname te verbeteren. Vooreerst blijft het land economisch zeer klein, hetgeen de ontplooiingskansen der burgers danig beknot. Deel uitmaken van een groter geheel geeft het paspoort vleugels. Vanwege schaarste aan goed onderdak lijkt tijdelijke arbeidsmigratie richting Holland niet wel mogelijk, maar dat kan veranderen; in het hele scala beroepen. 

Geen opmerkingen: