dinsdag 21 december 2021

kerstmis

    De Schepper bedacht wellicht een grote variatie aan planeten en bewoners. Voor de Aarde werd evolutie gekozen en dit ook geestelijk. Dat vergt dan telkens bijspijkeren van interpretaties naarmate de Natuur ons meer laat weten. Het atheïsme heeft minder vat op natuurkundigen dan op biologen omdat deze laatsten niet nadenken over het wonderlijke koolstofatoom en zo. Aangaande het verstaan van Bijbel, Koran en Torah geldt het christendom als hoogtepunt, ondanks allerlei ketterijen zoals in de jongste bijbelvertaling waar "in de boezem des Vaders" vervangen werd door "die god is", met als essentie het Nieuwe Verbond (Nieuwe Testament). Dit behelst verhoging van onze status tot "kinderen van de hemelse Vader". Alles poëtisch uitgedrukt. Dat is meer dan slechts knechten zijn, die goed loon willen (Oude Testament). Een kind moet worden opgevoed, evolutie doormaken en zich daarbij inspannen; heeft lief en leed door te maken om geen automaat of zombie te worden. Maar het heeft wel aanzienlijke vrijheid. Boodschapper de Messias stelt net als de psalm dat de godheid geen mensen- of andere offers behoeft doch spreekt over het Rijk der hemelen, dat komende is. Waar mensen zich als burgers ervan gaan gedragen. Met later ook hemelse voltooiing, hetgeen een fluitje van een cent is als er bijtijds een chipje gemaakt wordt voor de reprint. 
    Vooralsnog zitten we hier beneden en moeten aan politiek doen om eerlijk te verdelen. Aan eerlijk delen hebben heel wat lieden een broertje dood, zodat de gemeenschap gehouden is dwingende wetten te maken. Dat is niet op de manier van het CDA met varkens, kippen, kalveren in nood laten zitten ter wille van de Mammon. Ook al niet door de loopjongen van het egoïstisch kapitalisme te steunen, gelijk de ChristenUnie weer voornemens is. Gezonde verdeling haalt overmaat weg en vult tekorten op. Je hoeft niet meteen dood neer te vallen als je bedriegt gelijk Ananias, maar sancties zijn onvermijdelijk, nietwaar? Hoog tijd dat die er komen waar de Europese Unie in de preambule der Verdragen al lange tijd gelijkwaardigheid der burgers accepteert en bevestigt. Dat is slechts mogelijk in een republiek zonder altijd zelfzuchtige elite en met bindende referenda. Want gelijkwaardigheid, essentie van vrijheid, betekent meedoen aan beraad en besluit. Een ondergeschikt parlement kan vervolgens uitwerken en controleren. Hoe schandelijk dat dit op de scholen niet onderwezen wordt en zelfs professoren liegen dat het hier een rechtsstaat is. Met belastingontwijking door multinationals, idem door de bovenmodale flessetrekkers via de aftrek pensioenpremie, met het in de watten leggen van migranten uit landen met bevolkingsexplosies in plaats van het geld te besteden aan het vrijkopen van politieke gevangenen. Vaak is dit niet eens moeilijk omdat kwaadaardige regimes zulke lieden niet voor de voeten willen hebben lopen, maar er weinig last van krijgen als ze naar het buitenland verdwijnen. De hollandse Justitie blijkt niet onafhankelijk doch volgt de bazen in het Haagse carrousel.
   Eind 2021 kan men stellen dat ondanks de veelheid aan partijen in de Tweede Kamer er een flinke lacune bestaat in goede vertegenwoordiging. Ze krijgen in de Staten-Generaal allemaal een ton en dat helpt niet om loonsverhoging voortaan in gelijke eurootjes in plaats van gelijke procenten door te voeren. De zogenaamde populistische partijen hebben merendeels een links programma maar toch wil de Tweede Kamer handhaving van de bestaande maatschappelijke piramide. Hoewel de meerderheid van het volk anders wenst, namelijk forse nivellering omdat zulks in hun belang is. Alleen ontbreekt het hen aan voldoende stem en de media werken ook niet mee. 
   Daarom hier de rondvraag: Moet er een betere christelijk (-humanistische) partij komen, desnoods uit de restanten van CDA en CU met daarbij echte socialisten (= sociaal georiënteerden)? Want niet het materiële welzijn primair stellend, dat immers een afkeer heeft van lijden en de zin daarvan -nader tot zijn Maker komen, echt kennend goed en kwaad- niet snapt. Het verkiezingsprogramma luidt dan ongeveer als volgt: Nederland wordt een republiek. Met bijv. Marianne Thieme als gekozen president, die vervolgens bekwame ministers zoekt uit heel het volk. De naar boven partijdige rechters worden vervangen en bestraft. Nieuwe rechterlijke macht herstelt onze vrijheid, i.e. onze zeggenschap. Het kapitalisme maakt plaats voor een collectieve economie zonder vervuiling en met respect voor flora en fauna. Waartoe het Amazone-oerwoud, de Sahara, de Himalaya los gemaakt worden van staten gelijk Antarctica. Economen die zich hier niet op hebben gericht kunnen weg. Misschien valt er een nieuwe christelijke universiteit te stichten op de hoek van wad en Eems, nu de Vrije Universiteit door atheïsten gekaapt is van de christelijke achterban, waarheen ook vliegveld Eelde te verplaatsen is. Ergens zal er een Groene Kaasplaneet zijn met uiterst tevreden muizen, lichtjaren verwijderd van het kattenzonnestelsel. Satan vroeg aan God of hij een paar van die roofdieren mocht overbrengen, maar dat werd geweigerd. Waarop de Duivel grijnzend opmerkte dat er dan wel spoedig overbevolking zou ontstaan met alle misère van dien. Wereldwijd is er DNA-registratie nodig om sancties te kunnen nemen tegen overbevolking. Dit helpt tevens bij het opsporen van de verantwoordelijke familie en staat bij vluchtelingenkinderen. Bovendien verschaft het erfrecht aan onechte kinderen, hetgeen door de NL-rechter nog verhinderd wordt om hooggeplaatsten te ontzien. Past de steeds grotere, zwaardere, duurdere auto bij humanistische politiek? Hier en op verscheiden andere terreinen dient de gemeenschap, de staat dus, initiatief te nemen tot betere productie. Overal duikt verlangen op naar status en macht met meestal kwalijke gevolgen. Derhalve de regel dat niemand langer dan een tien jaren uit de Schatkist zal vangen. Geldend voor alle overheid en voor professoren, die daarna tijd hebben om een goed leerboek in het nederlands te schrijven. Voorbeeld ook voor het bedrijfsleven. 
Hiermee zijn we er nog niet want het moeilijkste moet ook gebeuren: afroming van overmatig bezit, evt. geleidelijk, uitgesmeerd over een twintig jaar tot hoogstens enige tientallen miljoenen euro's. Dat genoegt voor zelfstandig ondernemen en beknot dwang met geld jegens medemensen. Is dit essentieel voor christelijk-humanistische politiek, waarbij het woord partij niet goed past omdat het jasje voor iedereen bestemd is? Humanistisch ook gelet op de bokken en geiten waaruit de vraag komt: Wanneer hebben wij u, politieke gevangene, vrijgekocht uit de gevangenis? Het allereerste kerstfeest was een keerpunt in de evolutie met einde van het hiërarchisch systeem, zoals joden dat nog hebben met hun familie en kapitalisten met hun heerschappij, om te beginnen met beantwoording van "Wie zijn mijn broeders en zusters?".
                   Edel en hooggeboren als mens naar Godes beeld zoek ik rechtens behoren de vrijheid onverheeld.
                   Om 's HEEREN aardse gaven te proeven met verstand bied ik mijn broeder haven, deel oogst in dit rijk land.

                   Humain par la sagesse de Dieu le Créateur nous cherchons en noblesse la liberté d' tout coeur.
                   Le droit pour chaque tête s'appelle égalité; sur Terre se rend une fête, plein de fraternité.
                               (melodie op www.janjitso.blogspot.com)
         

Geen opmerkingen: