maandag 27 december 2021

Misser

redactie De Architect,
                                                  Wandel eens naar het Centraal Station van Amsterdam, al om je heen ziende. Ga van daar scheep naar de overkant van het IJ. Waar is dan omkijkend het 17e-eeuwse werelderfgoed? De stad heet de laatste tijd er veel lelijke beelden bij gekregen, maar die vallen minder op dan de afzichtelijke noordelijke muur van het hoofdstation. Moet daar niet fluks iets gebeuren? Dus een gevelwand met erachter natuurlijk bruikbare ruimte in een variant op de stijl van de Gouden Eeuw of wat vindt u? 
Wie een standplaats op de markt wil hebben krijgt daartoe een vergunning en moet er iets voor betalen. Onze? hoofdstad is een markt voor de economie, cultuur en ook sociaal gebeuren, al bestaat dit laatste tegenwoordig helaas vooral uit winkelen. Waartoe je pecunia hoort te hebben. De verbindingen erheen zijn al ruim voldoende, wil je regionale centra ook iets gunnen, bijvoorbeeld te stimuleren door herinrichting van het Rijk tot autonome landsdelen en dat graag samen met de zuiderburen en Scandinavië om een machtig progressief blok te vormen. Om in Amsterdam te komen heb je geen dubbel paspoort nodig; een goed gevulde portemonnee volstaat voor tijdelijk verblijf. Een dubbel paspoort biedt kansen in twee landen en geeft extra stemrecht. Daarom is het zwaar discriminerend en onwettig. Wie dan er eentje moet inleveren wil met een zak geld toe soms wel remigreren. Huisvesting en levensonderhoud krijg je (evt. van de Nederlandse staat) in de buurlanden van Afghanistan voor een derde van wat het hier kost. Wie bijdragen aan de Amsterdamse verzorgende functie komen dan ruimer te zitten op de woningmarkt. Vluchtelingenkinderen hebben verantwoordelijke familie en een verantwoordelijke thuisstaat. In welk land wordt een moeder met kinderen vervolgd? Verplichte DNA-registratie helpt om de familie op te sporen en het door ons uitgespaarde geld kan dan besteed worden aan het vrijkopen van de opgesloten politieke gevangenen. Dat moet prioriteit hebben en desnoods maar omkoping toepassen! Merk op dat een kwaadaardig regime geen dissidenten in eigen land voor de voeten wil hebben lopen, maar in het buitenland kunnen ze weinig schaden.
            Het bovenstaande toont aan dat het huidig bestuur van Amsterdam in vele opzichten onbekwaam is. Dat moet verder besproken worden met ook voorstellen voor betere regeling, die juist niet migranten-met-geld-voor-de-overtocht begunstigt doch zich bekommert om wie werkelijk in grote problemen zitten. Voor goede uitoefening van de centrale functie der hoofdstad zijn er helemaal niet meer inwoners nodig en dus ook niet meer woningen, welke ruimte opslokken ten koste van flora en fauna. Ondertussen zijn er prima plekken voor toevoegingen anders dan op z'n chinees met massale eentonige hoogbouw: Oostelijk van het Centraal Station is er nog een zee van ruimte, onder meer geschikt voor een enorme ARK, waar wetenschappers met steun van het publiek trachten oplossingen voor mondiale conflicten aan te dragen. Zo komt de stad op de kaart als belangrijk internationaal centrum. In de zuidoosthoek van Buitenveldert zijn er wel vijfduizen kamers te realiseren zonder last voor de omgeving en vergeet niet de Gooise heide tussen de villawijken, waar een miljoen Egyptenaren..................

Geen opmerkingen: