vrijdag 3 december 2021

Markerland

     Op grond kunnen meer mensen en langer terecht dan op water en dit geldt evenzo voor de meeste grote dieren. Het IJsselmeer en het Markermeer zijn overmatig groot voor vogels en vissen, althans kwalitatief bezien, en weinig aantrekkelijk voor zeilers vanwege de kale dijken rondom. Van nature komen dergelijke grote waterplassen niet voor of slechts tijdelijk. 
Er zijn verschillende mogelijkheden tot verandering. Wel een miljoen mensen, o.a. migranten uit streken met bevolkingsexplosies, zouden in een droge Markerwaard gehuisvest en onderhouden kunnen worden. Landbouw is denkbaar op ingepolderde vruchtbare grond met export naar hongerende regio's, betaald uit ontwikkelingshulp. Maar het prettigst lijkt opwerping van een waterkerende heuvelrug tussen Almere en Hoorn met baaien en buitens voor rijkelui en gewoon volk, waarachter tot Lelystad droog terrein voor groot wild. Dit past wel bij teruggang van de nederlandse bevolking tot een vijftien miljoen, minder bio-industrie, kalf bij de koe en beter leven voor kip en varken. Er zullen best varkensmiljonairs zijn die hier willen hokken doch zij kunnen beter omgaan met dieren in de Baltische bossen.
Dwarsdoor Nederland loopt van noordwest naar zuidoost een slenk, onderdeel van een groter tektonisch geheel dat Europa in tweeën gaat splijten. Hierin komen aardbevingen voor zoals te Roermond en er zijn dwarsbreuken, onder meer vermoedelijk langs de noordrand van de Veluwe. De bodem van de Atlantische Oceaan groeit in het midden verschillend aan en een gevolg lijkt verwijding van de Noordzeeslenk plus opheffing van de Ardennen. Hoe groot het aardbevingsgevaar is in het amsterdamse valt niet te schatten, maar voortaan zou er nergens nog beneden 10 meter boven naburig groot water gebouwd mogen worden. Dan krijg je onder andere terpen, die dikwijls fraai in het landschap passen en door compactheid vermindert het autogebruik. 
Onlangs stelde iemand voor om de helft van westelijk Nederland onder water te zetten. Da's niet zo best voor mens en dier. Prutsen met wadden in stilstaand water is armetierig. De partij voor de Dieren moge met betere voorstellen komen.

Geen opmerkingen: