dinsdag 7 december 2021

Waar wortelt kwaad?

redactie Folia,
                               Hoewel men pro permanente educatie is worden er op de universiteiten veel nuttige zaken daartoe ontoegankelijk gemaakt voor niet-eigen volkje. Een plank volstaat niet meer maar in de bieb mag je niet eens googelen, nota bene terwijl je daar afgestudeerd bent. En dikwijls zit er al een slot op de deur. 
Moeten er dan vragen gesteld worden in het parlement en commissies benoemd voor onderzoek? Per slot van rekening wordt alles betaald uit de belastingpot, waaraan ieder naar vermogen bijdraagt. Commissiefiguren willen graag onderzoeken, want dat levert bijvangst op. De boosdoeners wegsturen komt doorgaans niet in hen op; je zou jezelf maar werkloos maken. Zo blijft de universitaire kliek vrij van opschoning, blijft de wortel van veel kwaad zitten. Al die een goed betaald gemakkelijk baantje hebbende medewerkers willen blijven en liefst nog hogerop komen in de pikorde. Daarmee geven zij een uitermate slecht voorbeeld aan de maatschappij, waar men helaas navolgt en helpt verzieken. Normaal in een gezonde samenleving is billijk delen. Dat is niet communistisch doch beschaafd. Dan zouden professoren na een tien jaar zeggen: Dank u wel, nu de beurt aan een ander. Ik ga een boek schrijven met uitleg, dat iedereen mag lezen. Maar het heerschap trekt liever een zwarte rok aan om hoger te lijken dan al die lagere wezens ver onder zijn kaste. 
Terwijl toch men er (onterecht) prat op gaat dat de universiteiten het summum aan intellect vergaren wordt de schijn daarvan verduisterd door ondermaats egoïsme.  Zie je wel, zo hoort het! probeert de SGP-er te denken, die al een paar miljoen gevangen heeft als lid van de Tweede Kamer. En ben je loopjongen van de VVD dan is opdracht om in het torentje te blijven zitten, want gelijke kansen da's niks voor wie al veel heeft en de duivel in z'n oor laat blazen nog meer te verlangen en eisen. Of neem de radio/televisie waar telkens dezelfde mensen dik betaald krijgen. Zij doen het toch beter? Zeker; in hun eigenogen dan. En laten onbesproken of de papoea die zijn schoonmoeder opat hier mag profiteren van de multicultuur. Zwijgen ook als de professoren hun wereldje beveiligen tegen indringers, bekwaam genoeg in kennisland NL om de plek naar passende beurt over te nemen. Wie heeft dan de grootste schuld: de daders of de waarnemers die hen hun gang laten gaan? Wil je een eerlijke samenleving dan moet die universiteit op de schop en vul in hoe dat kan geschieden.

Geen opmerkingen: