donderdag 9 december 2021

Moderne farizeeërs

                                        zitten op de universiteit en trekken een toga aan om hoger te lijken. Om zich te verheffen boven de maar gewone mensen, want zij weten het beter. En willen dat zo houden, waartoe zij de bibliotheek grotendeels ontoegankelijk maken voor wie niet tot de bevoorrechte kring behoren en allerlei restricties invoeren tegen permanente educatie ofschoon alles betaald wordt uit onze Schatkist.
Zij liegen stug, hoewel er toen en nu ook wel enige goede lieden onder de farizeeërs, kenners van de wet (die beoogt de zwakkere te beschermen), te rekenen zijn, dat Nederland een rechtsstaat is en profiteren ondertussen enorm van de heersende oligarchie die hen dik betaalde beschermde baantjes verschaft. Ze doen van harte mee aan de flessetrekkerij waarin middels de aftrek pensioenpremie geld uit de zakken van laagbetaalden de facto overgeheveld wordt naar wie al genoeg hebben, behalve om hun hebzucht te stillen. Zulke wetenschappelijke houding -weten hoe je met succes je naaste kunt bedotten en via via uitpersen- maakt het land tot een achterlijke natie van zelfzuchtigen. Want het voorbeeld wordt alom gevolgd en het hemelse rijk dat komende is moet men niet. Dat Rijk is dus niet à la deze wereld maar heeft zorgzame dienende burgers en waar men zich zo gedraagt is het komende. 
Het uitpersen is een vak waar tal van economen van leven. Uiteraard kunnen die weten dat het mogelijk en juist is om een heffing te leggen op te goedkope producten uit lagelonenlanden om vervolgens het geld in gindse AOW potten te storten. Ook snappen zij heus wel dat er in Suriname wat kleding voor export gemaakt kan worden om het pinaren tegen te gaan, doch dat vergt organiserende overheid. Zoals je weet kijkt die, gevangen in het web der graaiende kapitalisten, naar de winstverwachting. Veel eenvoudiger de tussenhandel bedrijven met er maximaal profijt uit slaan is wat de hollander beter ligt. Ben je daarmee rijk geworden dan mag er wel iets vanaf voor die arme spaanse overheid. Stel je voor dat de vele spaanse miljardairs de spaanse schatkist moeten vullen; dat zou de nederlandse miljonairs niet ongemoeid kunnen laten. 
In een beschaafde staat ontbreken horigen en neemt ieder op zijn wens deel aan beraad en besluit. Over landelijke hoofdzaken via het bindende referendum, waarna een ondergeschikt parlement zorgt voor uitwerking en controle. Dat participatierecht is verankerd in de preambule der Verdragen van de Europese Unie maar de nederlandse rechters laten het saboteren door kabinet en parlement. Waar iedereen een ton of meer krijgt en dus niet het volk werkelijk goed vertegenwoordigt, dat immers doodeenvoudig pro nivellering is om er zelf beter van te worden. It is me what, zeggen ze op de engelstalige nederlandse universiteiten, waar buitenlanders, geweerd van eigen vooraanstaande dure universiteiten, te stom geacht worden om in een jaartje onze rijke taal te leren. Krijgen de studenten daar goede opvoeding? Toch niet van de vele strebers die niet een goed nederlandstalig boek vermogen te schrijven en hoog van de toren blazen om de verziekte samenleving te houden zoals ie is. Niks roulatie en geen betere deling van de welvaart, doch steeds meer miljardairs, grotere, zwaardere, duurdere auto's plus natuurlijk enorme bio-industrie. De zondvloed zal wel een sprookje zijn, menen ze. Darf ich mal bellen? Is het goed dat de Vrije Universiteit niet meer christelijk heet? Want hetgeen daar onderwezen wordt past er niet bij.

Geen opmerkingen: